View Single Post
Old 10-02-2012, 06:47 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Rambo Amadeus, produkcija

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
da nam ka?e koju reč o tim poduhvatima.
Ako među foruma?ima ima jo? onih koji su sarađivali sa RASMC, bilo bi lepo da i od njih čujemo pone?to.
Ima nas vala nekoliko, ali neka se ostali sami jave

Ali prilično mi je te?ko da izdvojim "koju reč" po?to je tu bilo svega i svačega (a ponajvi?e dobrog i zanimljivog).

Evo jednog teasera iz vremena pre nego ?to je Antonije postao RASMC:

U (osmokanalnom) studiju koji sam dr?ao sa mojim kumom Lukom sedeo sam sa Vladimirom Perićem (basistom tada već rasformiranog benda u kom je svirao i Rambo, i kome sam radio prethodne demo snimke) i čačkali smo neki pattern na Perićevoj novoj ritam ma?ini (E-mu SP12). Ritam ma?inu povezali preko MIDI-ja sa Ensoniq Mirage samplerom da bismo "gurnuli" jo? neki layer bubnja sa Mirage-a. I ludilo - na Mirage-u je ostao učitan patch klarineta, i ritam ma?ina okida General MIDI note i klarinet sinhrono sa bubnjem svira odlične intervale (note iz celostepene lestvice - C/D/F#/G#/A# za kick, snare i tri kontra činele) i obojica otkinemo od sreće i krenem da čačkam ekvilajzer i ono sirotinjskih efekata ?to smo imali u studiju...

Posle jedno pola sata Antonije slučajno svratio u studio i pustimo mu matricu i on zine i ka?e: "Čovječe, skroz je ludo, jedino luđe od ovoga je da se preko toga pjevaju narodnjaci". I pove?emo mikrofon i: "jedne noći... po ponoći... pijan selom.... htjedoh proći... al' susreo saaaam.... susreo saaam... susreo sam vaaanzemaljcaaaa". Posle smo se Toni i ja razvozili taksijem kućama i zamolimo taksistu da pusti kasetu koju smo snimili. Čovek je bio prilično zbunjen i vratio mi kasetu, a ja je strpao u d?ep. Par dana kasnije odem kod Sa?e Habića i pustim mu snimak, čisto da vidi da li mo?e to da prođe u PGP-u...

Na samom snimanju prvog albuma nisam ba? ne?to naročito učestvovao. Malo sam pripomagao oko programiranja bubnja, pevao prateće vokale za pesmu "Video", podvikivao u refrenu "Pilot babo", Toni i ja se jedno popodne zalamali sa "narodnjačkom" harmonizacijom za "Amadeus kolo"... Tek kad je re?io da osnuje bend sam se ponovo vratio u priču kao (ritam) gitarista i de?urni psiholog u bendu (?to bi danas rekli moderator ). Jebiga, taj prvi bend je u jednom trenutku imao osam članova (bubanj, udaraljke, bas, dvojica klavijaturista, dve gitare... i naravno D?ej... ovaj... Rambo). Grupna terapija, super.

Pli?ani se seća kad je kao saputnik benda putovao u Borču (ili Ovču, jebemliga) na ?urku povodom ispraćaja brata jedne moje i Tonijeve poznanice u vojsku , negde 1988. I nije bila "tezga" nego drugarski čin. Instalirali bubanj i pojačala u dnevnoj sobi i odsvirali pet pesama koje smo tek uve?bali za ekipu klinaca iz kraja, eto tako jer nam je do?lo i bilo nam zabavno.

Pozdrav,

Vasa