View Single Post
Old 09-02-2012, 12:02 PM   #21
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Paul Frindle - istine i mitovi o digitalnoj obradi zvuka

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
to je samo zato sto si navikao na taj zvuk i sto neko taj preset nije vec izprogramirao, pa da se uhvatis za njega kao na PCM70 !
Moguće je to za naviku. No, svaki preset koji sam probao, (ipak sam se izigrao sa spravom jer sam ustvari navikao na 224 pa poredio) je ipak zvučao daleko bolje nego bilo koji plug do tada. Šta više, šta god uradiš je dobro, samo izabereš najbolje...

Quote:
Da nije digitalna sprava pa ajde da se nadmudrujemo...samo je programiranje u pitanju !!
Da, i ja kažem to isto...! Zašto onda kad je već tako plug zvuči kako žvuči...?
EQ-ove su uradili npr, nema tu problema...

Quote:
Nije lako dobiti isti zvuk iz prostog razloga sto su pre bile losije te komponente i chipovi u digitalnim spravama, manja rezolucija, sta vec... sad je sve hi-rez, ultra clean itd..reba dobiti te prljavstine u programingu samo..
Neznam ko vise od tih velikih imena treba da kaze jos nesto da bi nas producentski narodu shvatio sta je bitno a sta nije, sta je u glavi, sta se moze a sta e nemoze (nista - sve moze ITB) !!??
Slažem se, ali ipak tvrdim da (pričam o reverbima i ITB) svaki plug koji sam probao pre ili kasnije dodje do tačke kada počne da "jede" osnovni signal i muljavi... I to sam skontao davno pre razmišljanja o ITB vs hardware...a pre nego što sam proveo 10 godina u analognom studiju sam sedeo na prvim "prljavim" i neusavršenim plagovima... ...i skoro 15 godina kasnije...isti problem sa njima.....sve "tone" u mix... I mislim da je delom i to jedan od razloge "moderne" (suve) produkcije. Ne kažem da treba da je bubanj u "katedrali" naravno, ali mislim da ima veze i sa tim, pored toga što je to eventulno trend, mada se i to menja poslednjih godina...

Quote:
Kakav marketing? Kakve zavere?
Kratko i jasno - pre su ljudu koristili to sto su imali (MALI IZBOR) i izvlacili su maksimum iz tog alata !
Slažem se i mislim da je ta činjenica uticala da mozganje, workflow i da je to imalo pozitivan uticaj, iako su se ljudi "mučili"... Nekao je mjuz "homogeniji". često i sebe ograničavam, baš sa tim ciljem. Otvorim nekoliko efekata i NEĆU da otvorim više......stvarno! I onda rokaj...ajd sad...!

Quote:
Danas 99% korisnika jedva poznaje 5% mogucnosti od svakog pluga !!! ili sintija !!!
Preseti koji dolaze sa svim spravama su obicno bez veze, ali 99% ljudi koristi njih jer ne ume ili ne zna bolje i zato je sve kao sto jeste..
Rekoh već:

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
...da svi prave mjuz, a niko ne sluša...!
Quote:
Potrebno je uloziti vreme u sve, nema veze da li plug ili hardware a danas je lako dobiti nki priblizan zvuk jako brzo i 99% ljudi je zadovoljno sa tim - jer im "lici" i ne znaju za bolje / nisu nikad bili u pravom studiju i ne primecuju razliku !!
99% ljudi ce i dalje da radi sranje zvuk i sa hardware-om, jer ne znaju i nemogu da odvoje dovoljno vremena da postignu pravi rezultat...
Quote:
Quote:
I najvaznije - 99% ljudi nece da prizna da su u stvari netalentovani za muziku / studijski posao i produkciju..nemaju dar za to - dzabe oprema kad su u startu hendikepirani !!

Quote:
Quote:
A sto se tice filmskog sveta - malo si zaostao u pracenju. U pravom filmskom svetu , pogotovo audio deo - odavno je sve digitalno, cak i snimanje na lokacijama !! Nisu svi presli, kao sto nisu ni svi prestali da ih proizvode...
Ne kažem da nije, već samo ono što sam i rekao, sve ono se još pravi,prodaje i koristi u velikoj meri...!

Ne raspirujem ITB/OTB dreku, ok, radi se kako se radi, to je nužno zlo, toga ima u svim sferama i zanimanjima,već upravo ovo što čika Arthur veli.

I opet kažem, mi sada ne bi pričali o ovome da je sat rada ostao iole plaćen ...!

No, ipak mi je drago da ste svi reagovali, i hvala, prava,kvalitetna diskusija, kao na pravom forumu... Živeo rumski!

Poz'

Last edited by Bockie; 09-02-2012 at 12:51 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote