View Single Post
Old 04-02-2012, 12:31 AM   #2
Auralex
Junior Member

Default Re: Akusticki tretman studija: Kad/?to/Za?to/Kako??

Quote:
Originally Posted by Shot View Post
Ljudi, zanima me ne?to!

Načitao sam se razno raznih tekstova, članaka, white papera i svega o tome kako napraviti apsorber, kako izračunati opseg difuzora, kako izbu?iti helmoltze i sva?ta... i sve je to super... prosječno pametan čovijek se snađe i napravi to. Mo?e se! (long live DIY!!)

Ali zapravo nigdje nisam prona?ao dobar tekst koji bi objasnio kada napraviti ne?to i za?to ba? to!

Konkretno:
Izmjerim prostoriju. Izračunam koji su stojni valovi. Izmjerim odaziv prostorije mikrofonom. Imam sad i vizualno na ekranu gdje su peakovi, dipovi. I ?to sad?

Jasno mi je da ako slu?am prostoriju i previ?e je "?iva" (a recimo da ?elim da je to control room) onda ću trebati apsorpcije da ju smirim.

A koji je to indikator da mi treba difuzija u prostoriji?
Mislim, najlak?e je sve dobro zabit s apsorberima i doviđenja. Al znamo da je pretjerivanje lo?e. A ?to je dobro?

Pa i da sam izmjerio i izračunao koji je RT60... opet ne znam jel do ?eljenog rezultata dolazim samo s apsorpcijom ili nekom kombinacijom i difuzije. Ali kada? Kako? Za?to? Pa najlak?e je napravit okvir, natrpat mineralnom i objesit. Za?to da se davim s difuzorima koji su toliki pain in the ass za napraviti?

I kako znati u kojem frekvencijskom području mi treba difuzija?

Ajde malo pametnih razmi?ljanja? Ba? me zanima!
Bok, Shot!

Sad je malo kasno , ali nisam mogao odoliti. Budem ti sutra dao par pointera. Uglavnom sa tiče načina na koje uho percipira zvuk i integrira u smislenu cjelinu. Ima veze sa smjerom i intenzitetom refleksija. Ako je soba jako mala difuzija nema smisla, jer će napraviti vi?e zbrke nego koristi. Pogotovo ako su artefakti u srednjima. Toliko od mene, vi?e sutra.

LP,

Luka
Auralex is offline   Reply With Quote