View Single Post
Old 29-01-2012, 09:34 PM   #39
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Default Re: Kviz Pogodi miksetu

Quote:
Originally Posted by soundman View Post
Meni nisu jasne neke stvari.
To mi je jasno

Quote:
1. Ono sto je gdin Awacs vec napomenuo, kako se moze traziti sonicni print miksete u odnosu na ono sto jedan covek smiksa? Pa dovoljno je da dvojica ljudi sednu da miksaju ovaj aranzman na istom stolu i da se smiksa skroz drugacije.
Molim?!?!
Kakve veze ima čovjek koji miksa sa zvukom SSL ekvilajzera ili kompresora?
I naravno da se čuje da li je nešto rađeno na SSL-u ili na Mackie-ju.
Na ovom threadu je dosta ljudi pokazalo sposobnost da to prepozna bez obzira čak i na to što je isti čovjek vrtio ekvilajzere.

Quote:
2. Najbolje ce zvucati onaj miks u kom je najbolji monitoring u najboljoj sobi ili onaj koji je miksan u prostoriji u kojoj je inzenjer potrosio najvise vremena.(ovo je vec pomenuto)
To je totalna glupost.
Akustika i monitoring nemaju nikakve veze sa zvukom miksa.
Akustika i monitoring mogu imati utjecaja na odnose frekvencija i glasnoću pojedinih elemenata.
Ali i u ovom slučaju je većina ljudi proglasila najlošijim miksem upravo onaj koji je rađen u najboljoj akustici u studiju koji je dizajnirao i izgradio Recording Architecture.
I nikakve veze sa zvukom miksa nema to što sam ja tamo sjedio 5 godina.

Da akustika i monitoring imaju ikakve veze sa zvukom miksa, onda ljudi ne bi kupovali SSL i Neve, nego bi uzeli Tascama za 5000 Eura, kupili ATC zvučnike i pozvali Andy Munroa da im napravi akustiku.
Kakve su to gluposti o vezi akustike i monitoringa sa zvukom miksa?
Otkud vam samo takve ideje?

Quote:
4. Kako da slusamo mix, kad se radi o matrici
Na kojoj su dodati vokal i jos par instrumenata. Hajde da je ceo aranzman radjen, pa da imamo vise stvari na koju moze da se obrati paznja.
Cijeli aranžman je rađen, dakle i kompletan bubanj i bas i stringovi i rhodes i vokali i sve.
Da ne pričam da verzija 2 uopće nema sample.

Da ste ikad imali priliku miksati pjesmu koja sadrži sample kompletne muzike a koji treba smiksati sa kompletnim originalnim aranžmanom, znali bi koliko je to teško.
Ovako....

Quote:
4a. Na kojim preampima je snimano ? Da li je u ssl ovom studiju snimano na ssl ovim preampima a u mackievom na mackijevim? Ako nije, sta zapravo trazimo, razliku u sabirnicama?
Ništa nije snimano.
Miksano je.

Last edited by Surfer; 29-01-2012 at 09:36 PM.
Surfer is offline   Reply With Quote