View Single Post
Old 31-12-2011, 03:07 PM   #2
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Pomoc - Kako "utegnuti" kutije?

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Niko nije govorio da ne moze...
Prica je bila o tome sta bih (ja) preporucio a sta ne.

Radio sam i jedno i drugo, i cinjenica:
- da se srafovi vide,
- da materijal hoce da pukne (da se "rascveta", rascepi) u pravcu (susednih) srafova,
- da srafovi mogu da utonu u materijal vise nego sto treba,
- da se dubina ulaska glave zbog nehomogenosti ne moze kontrolisati na jednostavan nacin,
- kao i da je spoj cvrsci BEZ srafova (jer srafovi NE upijaju lepak za drvo, posto su od metala, a tiplovi upijaju, pa sve postaje homogena celina)
Ja se odlucujem za (keks) tiplove cak i kada pravim prototip.
Napominjem da keks tiplovi nisu obicni tiplovi i da je rad sa keksaricom daleko precizniji i laksi nego sa sablonima za busilicu i cilindricnim tiplovima (ako si na te tiplove mislio)

Problem sa keks tiplovima je sto ti trebaju dodatne alatke, ali se danas dosta povoljno mogu nabaviti (recimo za manje od 100EUR) u nekom pristojno kvalitetnom obliku.
Pri tom je odradjivanje ivicnog spoja sa keks tiplovima precizniji nego sto ikada srafovi mogu biti (isterati bolje od 1/10mm nije nikakav problem)

....
OK, hvala na odgovoru, u principu to me je zanimalo, dakle zasto ne sa srafovima. Pored ociglednih nedostataka (vide se i tako dalje) zanimalo me malo detaljnije. Za obadu pod uglom sam i sam zakljucio, ivice bi se skroz krzale, prvo sto iverica nije kompaktan materijal. Pa cak da je i ploca od punog drveta, pa bi mozda opet nastao problem jer bi se debljina ivice ploce smanjivala - kako se ide duz ugla...

Last edited by psionic; 31-12-2011 at 03:13 PM.
psionic is offline   Reply With Quote