Quote:
Originally Posted by Tomislav
Ova tehnologija postoji i na YouTube-u... Počeli su blokirati ton videa koji sadr?e copyrightane pjesme.
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-correlation
Quote:
Također, postoje programi koji sami tagiraju glazbu. Npr. Winamp na Windowsu omogućuje tagiranje mp3 datoteka automatski, prepoznavanjem koja je pjesma u pitanju... Ne znam kako rade ti algoritmi, ali to je ista ?ema kao i iPhone apliakcija Shazam, koja je u stanju prema snimci sa iPhonea (tj njegovog mikrofona) pomoću online baze otkriti koja je pjesma svirala na radiju npr.
|
Vidjao sam da to radi na osnovu imena fajla, uglavnom. Za istinsku proveru slicnosti moguce je da su u pomoc pozvali korelaciju i da imaju nesto na tom principu razvijeno. E sad da svaki put uporedjuje sa svakim poznatim fajlom... bojim se da to niko ne bi cekao, jedino ako ima neki korelacioni koeficijent koji lakse nalazi slicnost sa ostalima... samo spekulisem.
Quote:
Mislim da se takve tehnike ne mogu tako jednostavno primjeniti na pluginove. Iskreno rečeno - ne vjerujem da ovako ne?to postoji, bar za sad.
|
Svakako ne, pluginovi nisu semplovi neke poznate i postojece muzike nego procesi za izmenu nekog vec snimljenog signala, i ne mozemo ih uporediti ni sa cim, nema nekog polaznog zvuka. Takodje sam siguran da ozbiljna obrada sempla u smislu distorzije, kompresije, limitovanja, reverba, eq,... smanjuje verovatnocu slicnosti sa osnovnim semplom.
uglavnom ocekujem da bi googlanje na kljucne reci cross correlation i sve vezano za autorska prava u muzici dalo odgovor sta to oni na serverima koriste...
Uglavnom ne ocekujem nikakvu magiju.