View Single Post
Old 31-07-2011, 11:51 PM   #19
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Default Re: Stigao Kronos... ili NeKo Le

Quote:
Samo jedno pitanje, koja je svrha ovog instrumenta? Ovo je stvarno pitanje, nije sarkazam...
Svrha koju ja vidim jeste da objedini više sinteza u jedan. A uz sve to, 61-verzija nije čak ni teška - 12kg tako da nema potrebe da ti roadie nosi bilo šta.

Možda sam skeptik ali bojim se da još uvek nije došlo vreme kada će VSTi zvučati isto kao i hardware. A uz sve to, treba naći mesta na bini, organizovati prostor, sve u svemu, više cimanja na redovnoj bazi u poredjenju sa klavijaturom. A kad se sabere cifra koja se izdvoji za pouzdan laptop i karticu, možda grešim ali izdvoji se najmanje 800€? I onda dodaj legalne verzije VSTova koji bi bili pandan ovome što se nalazi u Kronosu i dodješ otprilike do cifre koju treba izdvojiti za jedan Kronos ako ne i više. E sad, to što mi znamo za narodne lekove pa nam je sve to "besplatno", to je već druga priča.

I na sve to, Kronos nudi da nema prekida ni zvuka ni efekta prilikom prelaska sa patch na patch. Priznajem, nisam testirao laptopove niti najnovije VSTijeve skoro ali nekako sumnjam da na prosečnom laptopu mogu skakati sa jednog patcha na drugi u Omnisphere bez prekida tona i bez naknadnog učitavanja.

Ali, rezime priče stoji - ako si "semi-pro" svirač sa Balkana, maloumno je odvojiti platu u narednih 10 meseci da bi nabavio Kronosa. Ako si Amza-Hamza, to su ti nebitne pare, a prestiž je prestiž.

Medjutim, prodati stare sprave i uložiti do 1000€? Možda sam lud, ali ne vidim nešto loše u tom potezu ako ste fascinirani ovom spravom a ima i zašto - verovatno najkvalitetniji klavir do sada na hardwareu + emulator organa + VA + FM + PM + ceo M3 + sempler. Ako neko voli KORG zvuk, to meni zvuči sasvim uverljivo da se otarasim svega i imam samo jednu spravu.

Ali pošto je prošlo 6-7 godina otkako sam zaista voleo KORG zvuk nisam čuo na Kronosu ništa toliko krucijalno da mi opravda tu cifru, ali, biće valjda prilike da je lično isprobam pa da vidim da li grešim.

Last edited by wladymeer; 31-07-2011 at 11:55 PM.
wladymeer is offline   Reply With Quote