Apsolutno siljci prenose SVE vibracije jer ako bi to sto pricas bilo tacno... spicevi za stemovanje bi se pravili od gume a ne od metala...
Quote:
Originally Posted by quake2
Uz svo duzno postovanje jer se sa vrlo velikom vecinom stavova koje si izneo na forumu i koji su mi veoma bili od koristi (a videces da cu ih uskoro traziti jos tonu  mislim da tvoj primer u ovom slucaju ipak nije dobar.Da sklonimo na stranu audiofile i te price jer ja od njih ne zivim, vec od kako ti to vec zoves "pro audia".Evo mog primera:
Sta ce da bude bolji provodnik struje izmedju potrosaca i dovoda,licna zice od zlata ili pola kvadrata ploce od olova?
Koliko god guma bila "elasticni materijal",ona ipak prenosi vibracije i to nesrazmerno velikom povrsinom u odnosu na siljke.
|
Ne stavlja se BILO KAKVA guma skroz pod zvucnike, nego se stavljaju elasticni nosaci, PO PRORACUNU, u zavisnosti od tezine zvucnika.
Vise o tome smo pisali na:
Sorbothane (R/E/P forum, Pro Sound Web)
Sub Decoupling on the cheap? (gearslutz forum)
Proracuni nisu preterano komplikovani, na linkovima gore imas i dokumentaciju, uputstva i tehnicke karakteristike.... nigde siljci nisu ni spomenuti... navedeni forumi, inace, imaju ambiciju da sebi dodaju "pro audio" ispred...
Quote:
Originally Posted by quake2
Mislim da bi svaka dalja prica o tome iziskivala proracune koje ja ne znam da uradim i zato se iskljucivo oslanjam na usi,ali sam spreman da proucim nesto sto je neko vec uradio,pa ako negde postoji proracun po kome je na stalcima bolje koristiti gumu,vrlo sam rad da ga pregledam.A kontam i da je zesce cimanje kada akusticki dizajneri radeci klijentima posao,u svom tom haosu moraju jos da traze metalostrugara da im napravi siljke za zvucnike 
|
Nije komplikovano, procitaj linkove po onim threadovima, sto sam ti dao...
A inace, vidim da bi se iznenadio kada bi saznao da je LAKSE naci siljke po Beogradu.. kakve GOD pozelis, za razliku od gumenih nosaca tacne elasticnosti.
pozdrav
bogi
p.s. Ono sto mi uradimo po proracunima, na kraju moze da se ZALJULJA, kada ga gurnes... veza je veoma elasticna ali dampovana, posle par perioda prestane i mehanicka rezonantna frekvencija sistema mora biti ispod radne ucestanosti zvucnika... kod nas bude nekoliko herca...