View Single Post
Old 01-07-2011, 10:28 AM   #149
quake2
Banned

Default Re: podnozje za zvucnike

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Usi tebi govore sasvim tacnu informaciju, ali samo da je sa siljcima drugacije. Siljak je cvrsta veza, most u akustici (vibracijama), koji se uvek zamenjuje ili izostankom veze, ili elasticnom vezom (ako ne mogu stvari da levitiraju, kao u slucaju zvucnika). Cvrsta veza zvucnika i poda uvlaci i zidove u igru, zato sto su mala pomeranja dovoljna da bi zidovi svirali, s obzirom na njihovu povrsinu... itd.
Inace, pored toga sto se cuje njihov uticaj (drugacije zvuce) siljak je i izuzetan estetski, elegantan dodatak sveukupnom vizuelnom utisku, koga je, mislim, nisam siguran, izmislio jos Bang&Olufsen.

Prakticno objasnjenje koje sam pokusao jos pre pet godina da dam, mozes procitati na prvoj stranici ovog threada, btw.

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13823 (cak sam se moze biti i ponavljao sada... )

Neko moze reci da je u pitanju razlika izmedju audiofilskog pristupa, i pro audio... i slazem se sa tim.... prvi je entuzijasticki pristup, drugi je praktican... gde vizuelno ne bi trebalo da igra toliku ulogu.

pozdrav

bogi
Uz svo duzno postovanje jer se sa vrlo velikom vecinom stavova koje si izneo na forumu i koji su mi veoma bili od koristi (a videces da cu ih uskoro traziti jos tonu mislim da tvoj primer u ovom slucaju ipak nije dobar.Da sklonimo na stranu audiofile i te price jer ja od njih ne zivim, vec od kako ti to vec zoves "pro audia".Evo mog primera:
Sta ce da bude bolji provodnik struje izmedju potrosaca i dovoda,licna zice od zlata ili pola kvadrata ploce od olova?
Koliko god guma bila "elasticni materijal",ona ipak prenosi vibracije i to nesrazmerno velikom povrsinom u odnosu na siljke.Mislim da bi svaka dalja prica o tome iziskivala proracune koje ja ne znam da uradim i zato se iskljucivo oslanjam na usi,ali sam spreman da proucim nesto sto je neko vec uradio,pa ako negde postoji proracun po kome je na stalcima bolje koristiti gumu,vrlo sam rad da ga pregledam.A kontam i da je zesce cimanje kada akusticki dizajneri radeci klijentima posao,u svom tom haosu moraju jos da traze metalostrugara da im napravi siljke za zvucnike
quake2 is offline   Reply With Quote