View Single Post
Old 13-05-2011, 10:14 AM   #154
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Novi prostor, akustika?

Quote:
Originally Posted by djzmaj View Post
......
Razumem sta ste napisali, ALI, ne u potpunosti. Po onome sto sam od EOMSY-a pokupio na ovom forumu (osim ako nisam lose shvatio) taj metod ogledala radi ovako... Na mestima levo, desno i "iznad" sweet spot-a gde u ogledalu vidimo monitore, tu su mesta prvih refleksija i to su mesta gde treba postaviti apsorbere?? Jel to tacno?
Idealno bi bilo da se na to mesto montira difuzor + apsorber. U ovom slucaju mislim na ekonomicnu MLS varijantu difuzora (amplitude grating) + apsorber IZA njega.
Pri tom apsorber tu treba NE zbog "ogledanja" i ubijanja prvih refleksija nego zbog moguceg flutter echo-a (javlja se izmedju idealno paralelnih povrsina) i dodatne apsorpcije frekvencija ispod 500Hz (kao sto ti je analog vec objasnio)
Quote:
Originally Posted by djzmaj View Post
Jel to jednostavno znaci da ne treba na ta mesta postavljati neke heavy duty apsorbere (30cm 120kg/m3) vune nego neke "normalne" jer bi u protivnom prve refleksije bile u potpunosti ubijene?
....
"Heavy duty" apsorberi, po onome kako si ih ti objasnio, ne rade bas tako... takodje, imaj u vidu da uslov za dobijanje "refleksije", u smislu produkcionog efekta koji se naziva "reverb", zahteva da talasne duzine frekvencija budu mnogo manje od dimenzija sobe (recimo 100 puta) da bi je mogao TI detektovati kao refleksiju (reverb sobe), pri tom kad sam rekao "TI", rekao sam ti sustinu studijskog akustickog tretmana... znaci, sve ovo radis zbog SEBE i svojih subjektivnih utisaka... merenja, proracuni, analize, konstrukcije su samo pomagala, ne cilj... (implicitno objasnjavam da ne bi sirio dalje pricu.)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 13-05-2011 at 10:17 AM.
boggy is offline   Reply With Quote