Quote:
Originally Posted by gfx
Inače ja sam u proteklih nekoliko dana obi?ao i par radnji i preslu?ao (onoliko koliko je to moguće, sa istim materijalom, u apsolutno neprikladnim uslovima za to) par modela za koje sam čuo ovde na forumu, i evo neke moje slike o njima:
Adam A7X
Esi nEar 05
Mackie MR5
M-Audio 5Xa De Luxe
KRK RP5 G2
Genelec 8020
Od svih navedenih, na mene je definitivno najjači utisak ostavio Adam A7x, jer jednostavno to ?to on daje na viskom i srednjetonskom području, ni jedna druga kutija nije mogla ni da priđe. Ipak kompletnu sliku dosta kvari "plitak" bas i naravno (ali ne presudno) cena. Najprijatnije iznenđenje, u svakom pogledu, ze mene je bio ESI nEar 05 sa lepo izdefinisanim basom, portom na zadnjoj strani kutije, koji dozvoljava određeno "kurvanje" u prostoru sa dubinom koju sama kutija daje, i veoma lepim čistim, transparentim visokotonskim područjem. On mi je za sada favorit, obzirom da su mi KRK i M-Audio pu?tani u trenutku kada je u radnji već bilo i gu?ve i ?amora pa nisam mogao da se skoncetri?em na sam zvuk. U odnosu na sve pomenute Mackie MR-5 me najvi?e "razočarao" obzirom da je zvuk sa njega bio kao da je neko navukao čarapu na njega pre pu?tanja u odnosu na ostale. Dosta mutno, u basu muljavo, jednostavno za mene ne. Genelec 8020 me totalno zbunio, jer na njemu su nekako srednji najvi?e "?trčali" dok basa i viskohih (?) kao da nije bilo nigde za ?ta je najverovatnije kriv dosta lo? raspored u samom prostoru.
Pozz
|
Ne znam koliko ti je iskustvo, T.J. koliko si "star" ili "mlad", ali prvo moram sa svoje strane da ti odam priznanje, jer na osnovu tvojih opisa, konstatovao sam da dosta prefinjeno slusas, i da imas svoje, verovatno objektivno misljenje, ukoliko uopste ima neke objektivnosti u slusanju zvucnika, jer prosto - NE POSTOJI DOBAR, ILI IDEALAN ZVUCNIK, to smem odgovorno da tvrdim, i samim tim, moras od postojecih, nesavrsenih zvucnika da izaberes onaj koji tvom slusnom sistemu najbolje odgovara, t.j. najmanje je "los".
Za Mackie moram licno da se potpuno slozim sa tobom, jer po meni, oni NIKADA do sada nisu napravili iole prefinjen ili istancan monitor, to isto vazi i za M-Audio (naravno, moje licno misljenje) Vidim takodje da si vrlo dobro primetio preterano izrazenu sredinu kod vecine Genelec monitora, izuzev naravno onih najvecih, mada to i nije lose za mix, jer dobro "gleda" u strukturu mixa, ali za slusanje je, bar meni, preterano agresivno, iako se zna da je 90% muzike bas taj "middle"...
Boggy je vise nego iskusno i pravilno primetio da nije sve u ribbonu, koji nesumnjivo ima mnoge pozitivne osobine, narocito u brzini reagovanja, i gornjem frekventnom opsegu, ali, kako Boggy kaze, dobar ribbon kosta vise nego svi gorepomenuti monitori...(mada se i meni licno, prilicno dopada ADAM A7X)
Posle dugih godina provedenih u slusanju, narocito studio monitora, a i HI-FI zvucnika, zakljucio sam (licni stav) da su dva najvaznija parametra DINAMIKA, i FAZNA KOHERENTNOST, sto krace znaci, da dobar zvucnik (monitor) po meni treba da bude koaksijalan, ili veoma blizu koaksijalnom, kao i da bude dobrano osetljiviji od 90db/W, a drugi parametri (napisani) su sekundarni.
Mislim da bi, bar kako mogu da zakljucim, tebi prijao zvuk nekog AKTIVNOG TANNOY monitora, ali ne Reveal serija, nego nekog KOAKSIJALNOG, idi na sajt i vidi sta nude, mada, ako zelis mali, ne preskup, a dobar zvucnik, preslusaj KEF Q 300, a sa nekim dobrim integrisanim pojacalom, kao sto je ROTEL ili PIONEER, imas ih u firmi "4AUDIO" na 2 mesta u gradu.
Takodje, vidim da si i ti "otkrio" neverovatno dobre (u svojoj cenovnoj klasi, naravno) zvucnike ESI NEAR 05 (ja sam licno kupio NEAR 08, cim sam ih cuo na par minuta, i odusevljen sam - tacno si ih analizirao)
Mnogo srece, i prevashodno slusaj SAMOG SEBE, mani papire, performanse, a bogami i cenu, i u sirokom luku zaobilazi sve sto se zove "BOSE"
All the best,
S.