Quote:
Originally Posted by Jingis Can
Eto jedno konkretno pitanje. Na koji način dobiti prosječnu glasnoću snimke, kakva se mo?e čuti na albumima domaće i strane, produkcije?
Dakle, RMS mojih snimaka je oko -11db, dok "prifesionalne" snimke idu i do -13, a osjetno su glasnije. Glasnoću kakvu tra?im mogu dobiti samo ako snimak stisnem na -10,-9db RMS. Od ostalih podataka spomenut ću da je miks dobro odrađen, glasnoća bez masteringa ide do 0 db, a na master kanalima koristim eq (waves,API 560, često preset "mastering and oldies"koji obično minimalno moduliram, obično samo skinem frekvencije ispod 40hz), zatim waves Rcomp (kojem treshold također minimalno podesim, dakle ako mi suha snimka ide do 0 db, treshold granica je maksimalno -2.5 do -3.5db) i na kraju limiter PSP Xenon, gdje obično rabim gotove presete. U posljednje vrijeme koristim i tape simulator, budući da sam primjetio da mi je snimka definiranija, pa čak i u smislu ove teme o kojoj se priča u ovom topicu...
Eto nadam se da je pitanje dovoljno konkretno, uz napomenu da ?togod poku?ao na master kanalima, rezultira većim RMS-om, a to ne ?elim, ?elim samo ne?to glasniju snimku.
Odgovori o profi studijima i vrhunskoj hardverskoj opremi ovdje mi neće pomoći, jer sam čuo i snimke iz kućne radinosti s atributima kakve ja trebam.
|
RMS je jedan od načina prikaza glasnoće ali ne i jedini.
Zato se događa da ima? dvije snimke sa identičnim RMS mjerenjem ali različitom subjektivnom glasnoćom.
Uglavnom, da bi postigao veću glasnoću bez diranja limitera, koristi se balans, EQ i distorzija/clipping određenih zvukova unutar miksa npr. kicka.
Dobro balansirani miks će moći biti glasniji od onoga koji to nije.
Miksevi koji su bogatiji u opsegu od 1khz do 5-6khz su i "glasniji" jer uho prepoznaje taj frekvencijski opseg kao glavni izvor glasnoće.
Dakle, dodavanjem 1-5khz, klipanjem zvukova i rezanjem subova i ultra visokih dobit će? na "subjektivnoj glasnoći".
Ja na master busu uvijek imam high-pass filter na 20hz kojim re?em sve ispod sa kompletnog miksa i imam nekoliko subgrupa na kojima imam high-pass i low pass filtere koji re?u i puno vi?e i onda tamo ?aljem instrumente ovisno o tome koliko ih ?elim odrezati.
Bitno je zapamtiti da u digitalnoj domeni problem nastaje neograničenim resursima i mogućnostima.
Zato analogno i zvuči bolje jer je frekvencijski i dinamički limitirano u startu pa o tome ni ne razmi?lja? ali na digitalnom jednostavno mora? drugačije razmi?ljati i koristiti upravo obrnutu taktiku.
Mora? se limitirati sam.
Tako ja to barem vidim