View Single Post
Old 31-03-2011, 07:42 AM   #24
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Krecu software inspektori ....

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
+100, ali... Kolegijalnost je svedeni/su?eni oblik onoga ?to se zove dru?tvena solidarnost.

Solidarnost je čudna biljka: ona uspeva samo u istinski siroma?nim, izolovanim i mračnim sredinama, ?to na?a nije. Nije bila takva čak ni onih "mračnih devedesetih", jebiga. Solidarnost ?ivi od svesti pojedinaca da će svi pomreti ako se međusobno ne poma?u.

Kolegijalnost pak uspeva samo u dru?tvima koja su bogata i stabilna, pa pojedinci/profesionalci imaju svest o tome da poma?ući kolegama poma?u struci, i čuvajući struku zapravo čuvaju svoje "radno mesto". Onako marksistički, kolegijalnost ne postoji bez profita, tojest bez struke koja donosi profit.

Na?a (balkanska) dru?tva su trenutno na ničijoj zemlji - prebogati smo da bismo bili solidarni, a presiroma?ni da bismo bili kolegijalni. Ta "ničija zemlja" je odličan kreativni prostor i treba ga koristiti ?to vi?e i ?to du?e.

OK, mogu da budem fino vaspitan kao Moritz i da lo?im sam sebe kako IZ PRINCIPA NEĆU da sviram instrument (na primer gitaru) koji sam na?ao na pločniku. A mogu i da maznem gitaru iz prodavnice i da snimim pesmu koja je toliko dobra da će mi vlasnik prodavnice iz koje sam je maznuo oprostiti krađu jer mu je to dobra reklama. Sve se svodi na to koliko je to dobra pesma. Sve drugo je neva?no.

Dobra pesma mo?e da opravda i karmičke i sudske tro?kove nastale zbog posedovanja nelegalnog softvera. Po?teno plaćen softver bez dobre pesme ne mo?e da opravda ni sebe samog. Eto tako.

Pozdrav,

Vasa
Ovaj post je suvo zlato.

Ne podr?avam ono da cilj opravdava sredstva, ali dok gledam film "Agire, gnev bo?iji" ne mogu nikako da zamerim Verneru Hercogu ?to ga je snimio kamerom koju je maznuo iz filmske ?kole.