View Single Post
Old 30-03-2011, 09:21 PM   #17
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Krecu software inspektori ....

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
+100, ali... Kolegijalnost je svedeni/suženi oblik onoga što se zove društvena solidarnost.

Solidarnost je čudna biljka: ona uspeva samo u istinski siromašnim, izolovanim i mračnim sredinama, što naša nije. Nije bila takva čak ni onih "mračnih devedesetih", jebiga. Solidarnost živi od svesti pojedinaca da će svi pomreti ako se međusobno ne pomažu.
Nazalost, upoznao sam solidarnost kada su nam svima stvarno bili ugrozeni zivoti u zemlji Srbiji i slabo je vidjam od tada, kao sto je ni pre toga nisam mnogo vidjao... tako da u nasem slucaju stvarno mislim da mi solidarnosti ni ne treba, ako se ovde desava, jer je prosto preskupa, iako lepa za gledati i doziveti... drugi narodi imaju valjda urodjen nizi prag odlucivanja sta im ugrozava zivote a sta ne.... pa se valjda pomazu i kada im nisu realno toliko brutalno zivoti ugrozeni... sta ga znam....
Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Kolegijalnost pak uspeva samo u društvima koja su bogata i stabilna, pa pojedinci/profesionalci imaju svest o tome da pomažući kolegama pomažu struci, i čuvajući struku zapravo čuvaju svoje "radno mesto". Onako marksistički, kolegijalnost ne postoji bez profita, tojest bez struke koja donosi profit.
.........
Verovatno si mislio na firmu a ne na struku... struka nema mnogo veze sa kolegijalnoscu kao sto kolegijalnost moze i te kako da postoji izmedju raznorodnih struka ali u ISTOJ firmi. Pri tom moze kolegijalnost postojati i kada drustva nisu bogata i stabilna ako postoje barem neke firme koje obezbedjuju radna mesta... te se cuvanjem svojih kolega, znajuci da sam jako malo mozes uraditi, prakticno cuva sopstveno radno mesto...

Jedino ako si mislio na, recimo, muzicarsku (strukovnu) kolegijalnost, osecanjem pripadnosti nekoj struci... tada si u pravu... ja, doduse, to nisam okusio.

S obzirom da ce software inspektori "napasti" firme... zato sam prokomentarisao....

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote