View Single Post
Old 24-03-2011, 12:03 PM   #64
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Mikrofoni za studijsko snimanje bubnjeva?

He, pratim ovu diskusiju već neko vreme pa moram malo da dosolim

@tex
Kao ?to je masa ljudi već rekla - overheadi su najva?niji da bi bubanj zvučao kao "instrument", a ne kao "zbir elemenata". Dakle, ulo?i novce u dve uparene Oktave. Na tvom mestu, ulo?io bih novce i u jo? jedan GA 73 identičan onom koji već ima? (ne znam da li je tvoj fabrički ili modovan) i koristio ta dva preampa za OH . Svi ovi drugi mikrofoni i preampi (shure, FF800, trt-mrt) - sve je to OK i dovoljno dobro za ono čemu ustvari treba da slu?i - highlight pojedinačnih elemenata. Seljak sam pa smatram da je SM57 jedan od najboljih ikad napravljenih mikrofona, te da dobro na?timovan dobar bubanj sa dobrim bubnjarem... i tako dalje, zna? ?ta hoću da ka?em. Jo? poneki preamp i puna kapa. I samo napred!

Hint za raspored OH mikrofona u slučaju da treba da budu "glavni u slici": gledaj da ih postavi? tako da vazdu?na linija koja ih povezuje bude ?to vi?e okomita na liniju koja povezuje kick i snare, da bi kick i snare bili ?to vi?e u sredini. Nije nu?no, ali ume da bude jako korisno. Slika govori vi?e od 1000 reči, ovako nekako:

U odnosu na stvari koje sam do sada pisao na ovom forumu ispada da skačem sam sebi u usta, mada nije ba? tako. Ja bih se lično trudio da nađem nekih 6-7k? od sponzora pa oti?ao sa bendom u studio da snimim album, sa producentom i snimateljem. Jako verujem u podelu zadu?enja i odgovornosti, i u u?i koje ne pripadaju članovima benda. Posle bih sa istim tim bendom gledao da sviram ?to vi?e i da zarađujem pare za ?ivot od tih svirki, ali to sam samo ja. Ipak, koliko god da sam matori drkad?ija i zanovetalo, mislim da svako treba da radi onako kako njemu prija, a ne onako kako "treba da se radi". Uoastalom, pričamo o muzici a ne o mostogradnji.

Pozdrav,

Vasa