View Single Post
Old 24-03-2011, 07:56 AM   #59
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Mikrofoni za studijsko snimanje bubnjeva?

Quote:
Originally Posted by igormink View Post
Evo ja te podr?avam da radi? sam doma svoj zvuk jer ga isto tako radim i ja. I mo?e se i sa "lo?ijom opremom" napraviti dobar zvuk, samo treba puno vremena koje tebi očito nije problem. I tu je najveći problem kod studija kojeg plaća?. Ono ?to je meni totalno bezveze kad na jednom albumu čovijek ima isti zvuk svih instrumenata, pa i bubnjeva na svim pjesmama. I mo?e se čuti da je na ovim suvremenijim albumima zvuk bubnja dobar, ali nema eksperimentiranja, zvuči isto na svakoj pjesmi i zbog takvog pristupa snimanju glazba mi je danas dosadna. U tom smislu mi je jasno kaj kolega Znak hoće reći. Ja sam za to da se svakoj autorskoj pjesmi da neki njen zvuk, neko njeno ruho, da se za pojedinu pjesmu napravi ba? "taj" zvuk bas bubnja ili tomova, a ne ?ematski shure 57 na sner i ne postoji ni?ta drugo. Uvjeren sam da bilo koji profi studio naravno mo?e eksperimentirati, ali pitanje je tko si to mo?e priu?titi, pa sam rađe za lo?ije snimljenu kreativnost (ako je uopće lo?ije snimljena), nego za superiornu ?ablonsku dosadu
Pa da. Oni koji se dr?e te poslovice "Koliko para toliko muzike" te?ko da će uraditi ne?to stvarno vredno u situaciji kad u muzici nema para. Zato nam i jeste scena u poslednjih dvadeset godina takva kakva jeste. Tek sada kad su se stekli tehnički uslovi da autori i izvođači imaju stalni pristup studiju mo?e se očekivati neki napredak.
Jedan od najboljih albuma ikad snimljenih IMHO je CSN&Y - D?j? Vu. Ka?u "the album took around 800 hours of studio time to record". I sad ja treba da mislim kako sam toliko bolji autor, aran?er i muzičar od njih i da to kod pravog hrvatskosrpskog profesionalca u studiju mogu da odradim za 40 sati? Ne, naravno, reći će profesionalac - naprotiv, treba u startu da shvati? da nikada i ni u kojim uslovima ne mo?e? napraviti takav album. E, pa neć'mo tako...