Quote:
Originally Posted by quake2
Bez ljutnje,evo ja i dalje mislim da nazivati dinamicki opseg headroom-om nije dobra kvalifikacija.
|
Ma svakako, zato sam upravo i napisao dinamicki opseg, mada vrlo cesto upotrebljavamo izraze koji nisu najtacniji.
Moram jednu stvar da napomenem, vezanu za "analogiju" koju ovde svi tako cesto pominjete, skrenucu sa teme malo...
Uskoro cu postaviti temu sa pitanjem da mi stariji clanovi sa iskustvom odgovore ako znaju sta se to cuje u snimku koji ce se naci u temi, a datira iz sezdesetih godina proslog veka.
To je snimak sa PRAVIM analognim uredjajima, dok vecina ovde govori o "analognim" spravama nastalim u poslednjih deset-petnaest godina, iako to nema veze jedno sa drugim.
Kada budete culi snimak koji cu postaviti bice vam svima jasno da to sto nazivate analognim, ono jeste samo u tehnickom smislu, dok zvucno to nije mnogo razlicito od digitalnog koje svi imamo prilike da slusamo svakodnevno.
U doba nastajanja tog snimka nije bilo reklamne kampanje i alternative, vec je SVE bilo analogno, pa tu nema lazi i prevare, a danas svi uredjaji, pa i najskuplji ne mogu da daju taj zvuk koji je postojao nekada.
Sustina je prosta, pored sve tehnologije i napretka, bukvalno nismo u stanju da postignemo rezultate sa tog snimka. Zasto je tako?
Tako da i dalje mislim da je to oko saturacije vise placebo i tripovanje, dobija se nesto, ali to nema veze sa realnim zvukom o kome se prica, vec neki surogat koji samo podseca, zato se ne treba opterecivati sa tim ulaznim signalima, naravno osim onoga sto se cuje prilikom rada.
Just my2c...