Quote:
Originally Posted by analog
Boggy, jesi izveo grafikon rezonantnih frekvencija iz ovih poslednjih Eomsyjevih merenja? Kako, gatovanjem?
|
Gateovanjem? Na sta konkretno mislis? Ne znam sta ti je to.

Izvukao sam relativni uticaj helmholtzovog rezonatora, kao akustickog filtra, na odziv u jednoj tacki sobe.
Kada se meri zvucni pritisak, SPL u sobi na nekom mestu, kao sada, pored rupe HH apsorbera, dobijes ukupan odziv sobe i uticaja apsorbera, kao akustickog filtra.
znaci,
Hukupno(jw)=Hsobe(jw)*Hapsorbera(jw)
Gde su Hxxx SPL (sound pressure level) odzivi a jw je kompleksna kruzna ucestanost (complex
angular frequency)
te ako zelis da dobijes Haposrbera(jw)
onda treba da podelis:
Hapsorbera(jw)=Hukupno(jw)/Hsobe(jw)
U pitanju je elementarno baratanje prenosnim funkcijama (
transfer function) u kompleksnom domenu (
complex domain), odnosno njihovim Furijeovim transformacijama (
Furier transform)
Ovo gore se konkretno uci na elektrotehnickom fakultetu.
Da bi to moglo da "radi", u ovom slucaju, ne sme se mrdati mikrofon niti bilo sta drugo u sobi, sto sam Eomsy-ju i naglasio vise puta.
Sredjivanje mernja radim u svom "softveru"... odnosno excel tabeli

. Trebalo mi je oko sat vremena za Eomsy-ja sa svim pripremama, na osnovu REW rezultata, te ce ova druga dva malo da sacekaju.
Quote:
Originally Posted by analog
Razlikuju se od njegovih i očigledniji su rezultati
|
Da, ako je "ocigledniji" uticaj apsorbera, a helmholtz rezonator ima maksimalni uticaj na mestu otvora... tako da se time i on sam "prikazuje" ali treba imati u vidu da
slabljenje pritiska na mestu rupe je samo na mestu i neposredno oko rupe. I to je upravo efekat "hvatanja" ili "usisavanja" problematicne frekvencije ("trap!"),
da se ne bi vracala nazad u sobu te formirale stojeci talas... na svim ostalim mestima nema tako "dramaticnog" uticaja, te je efikasnost direktno proporcionalna broju/povrsini rupa... a sad, kako izvuci maksimalnu povrsinu rupa i tacnu frekvenciju (opseg frekvencija) za frekvencije oko i ispod 100Hz je pravo pitanje za dizajn i svrsishodnost helmholtzovog apsorbera, u konkretnim aplikacijama u studijskoj akustici...
s obzirom da frekvencija opada sa smanjenjem povrsine rupa... odnosno efikasnosti...
Znaci, ako se radi o govornom opsegu (radne prostorije, cekaonice, holovi, hodnici, atrijumi, arhitektonska/gradjevinska akustika) onda helmholtz rezonatori mogu imati veliku primenu posto je govorni opseg bitan za razumljivost od 300 do 3000Hz... a za te frekvencije se daju napraviti kompaktni i efikasni helmholtzovi apsorberi...
EDIT: treba imati u vidu da apsorber ima nezanemarljive gabarite i da je sve vreme tu, znaci geometrijski, mehanicki utice na... odnosno postoji u... odzivu sobe. Ne bi dobili tacne rezultate da nam je osnovno merenje bilo fizicki BEZ njega, odnosno ako ga iznesemo iz sobe.... kada ga vratimo, opet bi trebao "voodoo"

..... odnosno...
Quote:
Originally Posted by Eomsy
E sada te fakat ne razumijem  .
.........
Kako si prepoznao da je ovaj dip ...
.............
Odnosno, kako se to može prepoznati (vjerujem da je u tvom slučaju to iskustveno  ),...........
|
.... da provalimo gde mu je rezonantna frekvencija (frekvencija najveceg "pozitivnog" uticaja)... S obzirom da ovaj helmholtz rezonator ima "zatvorive" (ostale) rupe, i da smo merili rezonanciju uvek na istoj, metoda merenja je bila moguca.
Znaci, nije svaki put metoda moguca, odnosno upotrebljiva... te ne moze da da ovako jasne rezultate...
pozdrav
bogi