View Single Post
Old 01-03-2011, 08:10 PM   #428
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
E sad ono kaj se bojim pitati
pitaj, makar i ne znali da ti damo odgovor
Quote:
(jer se kao pouzdam u svoju logiku, koja me "nikada" nije napustila ... tu i tamo mi je "dala" krive smjernice ),
i meni se to desava(lo)
Quote:
pa pitam nešto o tim cjevima. Kada recimo imam 5 rupa u ovom slučaju, odrežem 5 komada 15 cm cijevi i gurnem u svaku rupu.
da
Quote:
Onda pomalo vadim te cijevi prema van dok iz svake rupe ne rezonira na 100 Hz-a!
da
Quote:
Taj dio sam shvatio . No kad to uštimam, da li onda režem višak cijevi koja ostaje van kutije ??
Naravno, ali se ondaK mrdne podesena frekvencija za koji herc... ipak.

Mozes da biras:
1. Da narezes gomilu cevi razlicitih duzina, pa da ih gurkas na probu,
2. Ubacis dugacku pa je skracujes testerom za metal
3. Ubacis dugacku pa je izvlacis po malo dok ne bude dovoljno, i onda odrezes visak (s tim sto napravis malu gresku)

Pri tom imaj u vidu da svih cetiri pet cevi/rupa rade u "horu" tako da medjusobni uticaji postoje.... nisu preterani ali postoje, takodje mogu da se pojave i parazitne oscilacije zbog sprege dve bliske cevi... no kod tebe nece biti takav slucaj jer ti je apsorpcija u kutiji prilicno "heavy".
Quote:
Tu moja "prokleta" logika nalaže da je bitan onaj dio koji se nalazi u kutiji, kaj ne?
Pronicljivost/intuicija te dobro sluzi
Quote:
A nebi baš htio da mi viri nekih 5 cm cijevi iz kutija , neće bit lijepo kada prevučem tkaninu preko njih ...
Pa vidi... ja sam akusticar a ne enterijerista

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote