Quote:
Originally Posted by Arthur
ipak postoji tu neka između redova linija. To na?e koje je trash, ipak ne zvuči isto kao njihovo koje je trash. Nikad nisam do kraja uspeo dokučiti koja je to linija i ?ta je to tačno ?to ne?to čini da snimak zvuči "stranim", i jako retko čujem snimke sa ovih podneblja koji prodaju taj utisak na keca (dodu?e, sve če?će). Jednostavno. Pusti? ne?to nadrkano na?e i ne?to nadrkano njihovo, jok, i baba čuje razliku. Pusti? nadrkano na?e i trash njihov, jako retko, njihov trash ima vi?e smisla. Pusti? trash na? i ode? u kurac jer je neispravan a ne lepo ru?an kao njihov. Mo?emo mi to sociolo?ki da pravdamo i psiholo?ki koliko oćemo da nalazimo izgovore da je sve to isto, ali mislim da bi na blind testovima ipak do?iveli iznenađenje. PRitom, ne generalizujem to za SVU na?u produkciju, ovih dana stvarno se dosta stvari i odavde mo?e lako nositi sa svačim stranim.. ali to su i dalje snimci u manjini.
Mo?da ne bi bilo lo?e da napravimo temu ili da ovu temu odvedemo u tom pravcu - odvanja priznanja snimcima sa ovih prostora koji zvuče strano po kvalitetu produkcije.. to bi se bar pretvorilo u ne?to pozitivno.
|
ovo si lepo napisao..
(evo gekam neke kurire da se pojave, pa da se raspisem malo...) Lepa tema
Posto sam 25 godina van nasih podneblja, meni je malo lakse da spazim tu tanku liniju.
Puno je to nekog stava koji nasi muzicari imaju. Puno njih i dalje slusaju jako staru muziku koja je svirana na jako staromodan nacin i vise se tako nigde ne svira...neki funky / jazz / rock / reggae / festivalski zvuk ili sta vec sa instrumentalnim deonicama koje su toliko bajate - a oni to ne primecuju jer slusaju samo to (bajatu muziku)!
Onda, ceo nacin snimanja i peglanja - strani snimci (VECI DEO) zvuci koherentno (opa! koji izraz) sve je nekako lepo zalepljeno , nista ne odskace, ni farbe ni deonice..nista. Sve lepo radi.
Kod nas, usled nedostatka pravih producenata i tvrdoglavosti velikog broja muzicara, svako svira sta mu padne na pamet !!
Koliko puta sam popizdeo kad cujem da bubnjar svira TOTALNO pogresan ritam i groove i pogresne prelaze u nekoj inace dobroj pesmi!!!
Ili ti pesma pocne sa celim minutom izsviravanja i solo tema i deonica..i dok krene pevanje, skusalac se ubije od dosade!!! I dosadno za gldanje na TV, pevac ne zna sta da radi prvih minut !! zar ne??
A niko nece da pronadje nesto slicno od svetske produkcije i uporedi kol;iko je daleko od tog nekog zvuka!! ("Sta ima da uporedjujemo, mi smo unikatni!!"")
Svaka "strana" produkcija ima neki sound, koji se odredi pre pocetka rada. i koji ce se provlaciti kroz album. Svaki bend ili pevac ima svoj zvuk - kod nas nemoze bas lako to da se ostei (ima izuzetaka)
kod nas na albumu jedna balada u ovom fazonu, druga u onom fazonu, jedan rock n roll, jedan rock, dve funky pesme, jedan rege sareno bato, a sve to propraceno jaaaako losim tekstovima koji UOPSTE ne sede na melodiji (koja je opet jako lose odradjena). Bubnjar ima totalno pogresan bubanj / koze ili je totalno lose nastimovan za datu muziku!!!
Strani materijal se PUNO OBLIKUJE u pre produkciji - tj na PROBAMA ili u studiju pre snimanja (ako je pevac)! Aranzmani, tekstovi , melodije se doteruju dok sve ne legne kako treba...a ne odma u studio i nadati se da ce to MASTERING (!?) da popravi !!!!