Heh, posle Avidove native PT9 verzije i TC-evog odustajanja od PoCo-a, samo sam cekao sta je sledece...
Duende Classic koristim skoro od kako se pojavio, realno, pravi mi "razliku" u radu i Eq&Dyn strip i G comp su mi nezamenljivi alati, makar i ne radili "isto" kao modelovani hardver, pa mi je i celo ulaganje u DSP varijantu bilo vise nego opravdano. Ovo tim pre, sto je Waves SSL 4000 kolekcija ipak nesto drugo, jer se radi o emulaciji drugog hardvera (bar sto se channel strip-a tice)...
Sad, kada se ovo pojavilo, izgledam sebi pomalo "namagarceno", ne sto se pojavila native verzija, vec sto se polako gasi podrska za DSP varijantu i "navodi vodenica" na crossgrade zbog narednih i update-ova i upgrade-ova... Da se nastavlja paralelan razvoj, bila bi sasvim fer varijanta da moze da se bira, pa ko sta voli - da prodje jeftinije i trosi CPU, ili skuplje i bude miran i komotan sto se tice resursa. Da ne pominjem da bi bilo blizu pameti da native plugovi, ako vec nisu skuplji, kostaju bar jednako koliko i DSP verzije. Ovako, em sam platio hardver, em sam i plugove placao skuplje...
Bilo kako bilo, necu raditi crossgrade, "cuvacu" CPU za druge stvari, makar native plugovi bili svih 30% "efikasniji" kao sto pise u specifikacijama.
Sto se upotrebljivosti samih plaugova tice, vec rekoh, meni su glavni alati channel strip i G kompresor, koristim i vocal i drum strip, ali mi nisu bas toliki "spektakl" kao prva dva, sa kojima na istim "zadacima" dobijam bolje rezultate. Jedino sto bih zaista rado posedovao je X-EQ, mislim da moze da bude mocan alat.
Ako bih ignorisao postojanje "narodne verzije", nekome ko ima Waves SSL 4000 paket ne bih preporucivao da se preterano zuri sa ovim, razlika ima, ali je pitanje da li vam vrede tih novaca, u suprotnom slucaju vredi razmisliti. Kod mene je bio drugi slucaj, prvo je dosao Duende, pa se kasnije pojavio Waves SSL 4000 kao bonus (koji uglavnom ne koristim) u celom paketu.
I, da... Slazem se sa cenjenim kolegama, ovo je samo jos jedan od alata i samo jedna u stavki u celom produkcionom lancu i tako ga treba i posmatrati, a kako stvari stoje u "narodnoj verziji" samo jos jedan od gomile skupih plugova u mnostvu kompjutera.
A, bez talenta, ideje, dobre pesme, izvodjenja, instrumenata, aranzmana, itd., svi ti plugovi postanu samo sastojci za "onu" pitu...