View Single Post
Old 24-02-2011, 12:40 AM   #396
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Ljudi, dajte mi malo pomognite jer se gubim pomalo ...

Uglavnom, kada sam dizajnirao svoj studio, rečeno mi je da će mi biti pružena pomoć oko mojih Helmholtza, ali sticajem okolnosti, to se nije desilo, a mjerni mikrofon trebam da vratim uskoro ... Volio bih točno vidjeti kako utječe gotovi Helmholtz na frekvencijski odaziv sobe.
Informacija koju sam imao kada sam sve slagao jest bila "glavno da nisu kutije veće od 200 litara, jer onda predugo rezoniraju", pa sam ih i takve dovršio.Ali jbga, ostaje na meni da nekak izračunam koliko rupa trebam napraviti, ali kako si baš nisam s takvom matematikom na "TI " , molim za pomoć .

Kod formule na http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp

f(res)=c/2*sqrt( (l/lx)^2 + (m/mx)^2 + (n/nx)^2 ) , with l,m,n = 0,1,2 ...
c = 344m

pretpostavljam da je f(res) rezonantna frekvencija na kojoj kutija treba rezonirati, odnosno frekvencija koju treba gađati (u mom slučaju 88 Hz-a),
"sqrt" je drugi korijen? A što pretpostavlja l,m,n (možda visina, dužina i visina kutije?), a što x (možda debljina stijenke kutije?) u toj formuli?

Ispod te formule je dana tablica "Calculate effective depht of port". Jel to efektivna dubina RUPE? Kaj pak to znači?

Sumo summarum, zanima me da li se može izračunati koliko rupa treba napraviti (i kojih dimenzija) na već postojećoj kutiji, sa znanom frekvencijom koju treba gađati? Ili treba kutiju tek praviti kada znaš koju frekvenciju treba gađati?

Hvala .
A zasto nisi naveo dimenzije svojih kutija, osim debljine stranice?
Neki nacrt kako izgledaju?
Izbusi jednu rupu u sredini stranice kutije precnika 10cm, stavi mikrofon ISPRED te rupe, na centar, i posalji ovde sta si izmerio.

EDIT: Kupi jednu kanalizacionu PVC cev od barem metar ili dva... da ti se nadje pri ruci, i spremi testeru za metal. Rupa koju busis treba da bude precnika da kanalizaciona cev moze pomalo tesno uci u nju (koriguj precnik ako treba).

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 24-02-2011 at 12:58 AM.
boggy is offline   Reply With Quote