View Single Post
Old 09-02-2011, 08:45 PM   #347
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
OK, Prilažem sliku novog RT60, pa me nešto zanima ...

Kao što vidiš, RT60 je u visokima više onom kojem treba od 157 ms, pa me zanima da li bi trebao ići sa širim letvicama za binarni difuzor (kako nebi dobio samo dodatne refleksije visokih) ili taj dio nije važan, već samo da se dobiju DODATNE REFLEKSIJE ...
Nije bitno da bude ravno nego da se RT60 u opsegu frekvencija od 200Hz do 8kHz dovede u oblast sa sledecim granicama [Tm-50ms, Tm+50ms]
Pri tom imaj u vidu jednu VEOMA vaznu stvar, RT60 nemoj mesati sa difuznoscu refleksija i zvuka u sobi... on nije mera toga. RT60 je vreme smirivanja reverberacija u sobi, dok ti na ovaj nacin pravis difuzno polje I PRI TOM malo produzavas to vreme smirivanja reverberacije u sobi.

Nadam se da shvatas... nije cilj samo dovesti RT60 u granice, nego dobiti sto difuznije zvucno polje u sobi.

Imamo posla sa malim prostorijama i NEMAMO prostora da posebno i zasebno tretiramo svaki problem, nego da jednim potezom pobijemo sto vise muva... a napravimo sto manje stete... zato su mozda potezi u akustickom sredjivanju malih prostorija tako drugaciji od onih na koje smo navikli da citamo po knjigama i casopisima.... time se malo ko i bavio do danas... jer nije ni bilo potrebe... sve se resavalo sa odlukom da se u malim prostorijama NE PRAVE studiji i kontrolne sobe!... E sad su druga vremena, prostor sa plafonom od 5m je skup za najam i gradnju, ljudi se sele da rade u stanove, i podrume... mnogi vole da rade u pidzami... itd.. tako da sad vise ne mogu inzenjeri da ignorisu male prostorije jer postoji tvrdoglava potraznja.
Quote:

He, he, iscrtan mi je pod , a i zapisao sam udaljenosti od svega kako nebi zaboravio gdje mi je sweet spot ...
mudro.
Quote:
P.S. Dok sam oduzimao ukupnu litražu elemenata od volumena prostorije, da li sam trebao uvrstiti i volumen stalaka i zvučnika .. jer to nisam, već samo difuzora i absorbera, te SC-a ...
Ma ne... ne treba preterivati.. to je samo ADAM A7 ...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote