View Single Post
Old 15-01-2011, 11:40 AM   #53
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DukaSound Studio

Quote:
Originally Posted by dukasound View Post
Mislim da mi demontaza i tune-ovanje (pogotovo sa mojim skromnim znanjem) ne odgovara a pogotovo sto mi je vec oprema unutra. Ako mi "radi" jedan QRD izmedju absorbera to mi ne prestavlja neki problem jer to mogu uraditi. Pogledao sam program QRDude i donekle mi je jasno. Dali je frekvencija 1000Hz koju smo razmatrali u QRDude-u Scatter ili Diffuse?
Diffuse.
Recimo postavi da je design frequency 1700Hz i dobices maksimalnu dubinu wella 98mm. Ako hoces da bude jos plici, povecaj design frequency. Sirina wella predstavlja debljinu materijala koji ti je dostupan i od koga ces praviti.... to moze biti 25mm, 19mm, 18mm, 12mm ili 2x12mm recimo. Na osnovu toga dobijas sirinu difuzora.
Quote:
Ako bih se odlucio za 1D difuzor dali da idem kao sto si ti radio u Vladovom studiju (za mene realno teze izvodljiva opcija) ili ovakav ali dimenzija 1200x600

Odgovara mi konstrukcija sa 7 pregrada u programu (i kao sto je ova na slici) i mislim da se to mozda moze napraviti od 10mm viseslojne sperpoloce.
Mozes ali je pitanje da li vredi tako nesto praviti ako vec mozes napraviti difuzor sa uzim wellovima od tih, jer tako dobijas visu gornju granicnu frekvenciju, recimo reda 13 ili 41. Treba malo igranja sa qrdude da bi se uklopila sirina materijala za well, sirina materijala za fin, a da ti se to uklopi u sirinu prostora gde ce dfuzor kasnije da se stavi. Spomenuti difuzor ima supljine ispod, ja govorim o punom difuzoru kod koga su wellovi formirani od punog plocastog materijala (MDF, OSB, sperploca, iverica), finovi mogu biti Al lima debljine 1mm, pleksiglasa 3-5mm, ili sperploce 3-5mm
U Vladovom studiju je sirokopojasni fraktalni difuzor 2x7-og reda, rucno sam ga proracunavao... ne znam da li ima aplikacija/program za pomoc prilikom proracuvanja fraktalnih difuzora, tako da ti savetujem da zaobidjes tu ideju... drzi se onoga sto mozes sam da proracunas/napravis uz pomoc forumasa.

Takodje mozes pogledati difuzor koga je pravio kolega Goran (analog) na mom forumu u temi DIY Diffusor, i to je drasticno olaksana konstrukcija s tim sto su supljine napunjene azmafonom, pa je i apsorber u nekoj meri... sto sopstvenih rezonancija sto globalno...
Evo slike:

Preporucujem ti da napravis dva ovakva Goranova difuzora i da ih montiras da budu jedan drugom u ogledalu na zidu, za poziciju iza mesta slusanja. Svakako ce biti bolji od RPG predloga, posto im je visa radna frekvencija. Za 41. red od punog medijapana vec imas nekoliko primera u sticky temama.... ali su oni dosta tezi od ovoga.

Takodje ti moze reci kakvi su utisci o njegovom uticaju (cak i u malim prostorijama!)

Quote:
Dali i u ovom slucaju znaci da bi difuzor morao biti vezan za pod a ne za zadnju stranu.
Oslanjam ga cesto na pod jer je obicno tezak ko djavo... kod Vlada su preko 200kg bili, tako da oslanjanje na neke tiplove ili sta vec.. ne dolazi u obzir... samo na drvenu konstrukciju oslonjenu na pod moze biti sigurna montaza.. jer inace moze da padne na nekog i povredi ga.
Quote:
Ako nije kriticno montaza bi mogla biti sa spuzvastom trakom ala Armaflex ili sl.
Za sta bi ti sluzio Armaflex?
Quote:
Plafon nije gips jer ga nisam "spustao" ali na tom mjestu mi je absorber pod uglom pa bi kacenje na plafon diktiralo skidanje to absormera za koji mislim da ima funciju.
Pozdrav
Duka
Na pod onda.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 15-01-2011 at 02:10 PM.
boggy is offline   Reply With Quote