Quote:
Originally Posted by Znak
Pre dva dana sam snimao bubanj kroz digi001. Naravno, taj ultra attack na dobošu je glavni problem. Mora se rešavati pomuću nekog plug-ina, ali očigledno je najbitnije u startu imati što bolji snimak. Bilo bi lepo da nam neko ko je to malo duže isprobavao da par saveta oko najboljeg pozicioniranja mikrofona (kod mene je SM58 na dobošu) i gaina na preampu. Jačina udarca dosta utiče na odnos attacka i sustaina u digitalnom snimanju. Što je udarac jači taj odnos je sve gori, tj. sustain je tanji, tako da, paradoksalno, slabiji udarac daje "teži" snimak. "Vintage warmer" i sl. pluginovi po ovome što sam isprobavao takođe dosta bolje rade kod tih snimaka gde je udarac u doboš slabiji. Kod jakih samo još više ističu onaj "plonk" zvuk.
|
tooo!!!
e, i sad sam se sjetio da sam u nekim slucajevima to rjesio sa dva dobosa.
dupliram traku dobosa, jedan dobos gazim kompresijom da dobije sto vise onoga iza prvog peak-a; body-ja, sustain-a ili kako vec da to nazovem. pa cak mu po potrebi dodam jedan kratki reverb koju mu dira tocno po udarcu, da mu poveca dojam glomaznosti i to prije kompresije. a drugoga našiljim (PSP ili cak u glazbi koju radim pase neka mjesavina crunch-a/limitera najvise izrazenog u gornjem dijelu, frekvencije ovisno kako je dobos nastiman, utegnut) te pažljivo ekvaliziram to jest lagano mičem donji dio frekvencijskog pojasa tako da em ostavljam vise prostora za prvi dobos, a em izrazavam taj gornji dio.
neko mi je u slicnoj temi rekao da je citao da je Queen imao 5-6 dobosa stucenih u jedan. a snimalo se na traku.