Quote:
Originally Posted by boggy
Hm... ako hladnjak za pojacalo nije napolju na ledjima kutije onda ga hlade preko bass reflex porta i u tom slucaju spreciti cirkulaciju vazduha znaci pregrevanje pojacala i crkavanje monitora...
Samom zvucniku nista spektakularno ne smeta da mu nabijes cep u port... kao sto si vec rekao oni mu spremaju neki cep da bi ga "popravili"....
Ali za kratko vreme mozes bar da provalis da li ti tako odgovara... inace... moze vata... ne mora carapa... carapa je samo sala...
Ok... sad videh da si vec probao... sve sto si cuo je istina... i logicno... a detaljniji srednji... e objasnjenje za to imas ovde:
http://forum.bozoel.com/viewtopic.php?f=5&t=1402
Inace je rec o refleksijama u samom kabinetu zvucnika koje idealno ne bi trebale da postoje nego da se apsorbuju... medjutim.... to se ne desava te izlaze napolje kroz bass reflex port i TO je najveci problem bass reflex dvosistemaca... trosistemci nemaju taj problem jer im midrange odradjuje poseban drajver BEZ porta... takodje kompresione kutije nemaju taj problem sto si upravo saznao.
pozdrav
bogi
|
Procitao i razumeo...
Moj utisak je da ovoliko bas-a na ovako malim kutijama nije potrebno zaista. Ako se ne varam Yamaha Ns10 je kompresiona kutija, zar ne? Recimo, meni je skoro pa dovoljno onoliko bass-a koliko izlazi iz njih, ne mogu da kazem da mi je dovoljno, ali skoro pa dovoljno i nikad nisam mogao da radim niti sa sub-ovima, niti sa previse tog nekog vestackog bass-a.
I sad da se vratim na temu
Ja insistiram da novi zvucnik koji budemo uzeli za atelje bude sto veci, bas zato ako nam treba bass da ga cujemo realno, mada Dynaudio BM15 koliko ja kapiram je isto bass reflex kutija, jedino se nadam da sa tako velikim drajverom nema tih problema sa noise-om ili maskiranjem zvuka od strane tog signala sto izlazi iz otvora.