Quote:
Originally Posted by Jan
Nije u pitanju A7 nego A7x, koji drugacije svira od A7, i za razliku od A7 koji je 6.5" , A7x je 7'' membrana i duplo snaznije pojacanje ima od njega, i hvalili su se time kako ima vise basa i tralala od A7ice...Meni ima i previse da sam na samim monitorima smanjio bass za dva podeoka, generalno ja ne uzivam da miksam kad imam puno bass-a, vise volim kako da se izrazim "plochast" sound, i glasan port noise nije problem samo na A7x, kako korisnici kazu na A8x koji je 9'' zvucnik je port noise jos veci, iz tog razloga sam se ja odlucio da A8x ne uzimamo u buducnosti ...
|
sta god.. promena precnika sa 6.5" na 7" donosi neko povecanje maksimalnog SPL, ali ne duplo... za duplo mora da se poveca barem membrana duplo ili da se poveca hod (excursion) duplo... a ako ovo drugo ne diramo, onda dupliranje povrsine dobijamo ako precnik povecamo za 41% ili ofrlje za pola... te bi za duplo veci SPL trebalo 9.2" a ne 7" u odnosu na 6.5". Ako su promenili i motor i povecali nesto membranu, onda je glavni uzrok potencijalno vecem SPL-u povecan hod membrane a ne precnik...
Ovo pricam zato sto SuperMEE ima i nestandardno veliki hod membrane +/-10mm i 7" mu je precnik... ali i dalje, ljude povuce da pojacaju... posto im se svidi ali hoce glasnije... te tu nema pomoci... jedino ga preseci na 150Hz i dodati dva subwoofera od 12" ispod i onda mozes da ga ocepis koliko hoces.... dok ne krene krv na usi..

ali to onda prevazilazi budzet nekoliko puta... zato bolje slusati usima a manje citati sta pise proizvodjac... barem u ovom slucaju..
Uglavnom povecanje precnika za toliko malo ne znaci nista preterano.
Dvosistemac moze da se napravi da fino odsvira opseg od interesa, ali ne moze to da uradi na 110-120dB koliko nekad treba... ne moze bez barem dva ozbiljna subwoofer drajvera od 12" sa hodom od +/-25mm u maloj prostoriji.
Quote:
Originally Posted by Jan
Boggy, slusao sam male zvucnike, male Genelec-e, ja sam imao male m-audio na kojima sam proveravao mikseve, slusao sam PMC-e koji su 6'', KRK-ove, Dynaudio BM5a, BM5 pasivne, i takav jeziv port noise nisam cuo kao na A7x, za taj port noise na AX seriji nisam ja jedini koji se zali, zali se gotovo svaki korisnik, i iz Adama su najavili flanges (predpostavljam da su to chepovi) koji bi trebalo da ublaze taj port noise
|
pa to je onda dizajnerska greska ADAM-a i opet nema veze sa sirotim 8" koje stvarno ne zvuce nista gore od 6.5-7" na bass reflex dizajnu...
Takodje treba imati u vidu da je BM15 u stvari dvosistemac sa 10" "mid-woofer" drajverom.....
EDIT:
A da probas da naguras "carapu" u cev bass refleksa pa da probas... svakako mislim da bi bilo manje drasticno nego taj shelving filter koji ceprka i po necemu sto ti nije od interesa, a ne utice na port noise. Neke faze miksa mozes tako da radis ako zelis da te port noise ne dekoncentrise
pozdrav
bogi