Samo da objasnim za?to sam "počeo sa povlačenjem" iz teme.
Quote:
Originally Posted by Arthur
nisam siguran da je uobičajeno da in?enjeri koji stare menjaju stav i postaju apatičniji, ima nekoliko svetlih primera i napolju ljudi koji odlično dr?e korak sa tehnikom i bogami i dan danas rade vrunske produkcije, na najmodernijoj opremi.
|
Potpuno si u pravu, ali... malo drugačije je posao postavljen tamo "napolju". Ovde ni u analogno vreme nije postojao posao tape operatora ili asistenta snimatelja, a "napolju" bogami jeste. Kao ?to danas CLA ima svog PT operatera, pretpostavljam ne zato ?to je pod stare dane oglupavio i ne mo?e da savlada PT nego zato ?to ne ?eli da se bavi manuelnim poslovima već da se bavi organizacijom zvuka.
Mo?da nisam najbolje objasnio ?ta podrazumevam pod "entuzijazmom". Sa 20 godina ima? entuzijazma za
sve, jer ti je
sve izazov - i da pove?e? mikrofon, i da prati? intonaciju pevača, radi? punch in/out i da edituje?, strečuje?, dihtuje? timing gitara, vrti? parametre na reverbu, cima? filtere... sve ti je super zabavno. Ali kad to uradi? par stotina ili par hiljada puta to prestaje da bude zabavno jerbo ukapira? da se 70% tih akcija svodi na čistu fizikaliju koju mo?e da obavlja neko drugi, a ti da se malo usredsredi? na samu muziku/zvuk.
I ako sa cca 45 leta nisi do?ao do statusa da neko strečuje, trigeruje, stemuje, reinstalira sw/hw umesto tebe, a da se ti posveti? organizaciji zvuka (koja je funkcija ove gitare? da li je u refrenu va?niji back vocal ili rif? kako da napravim galamu koja mi treba, a nema je u aran?manu?)... jebi ga, to znači da ti je posao toliko lo?e plaćen da nema? novaca da unajmi? svog operatera i da je stvarno vreme da ide? na pecanje.
Verovatno sam opet ostao nedorečen, ali nema veze, forum je, nije ?kola.
Quote:
Originally Posted by Arthur
e to je po meni jedno 50% problema samo po sebi za?to su stvari danas i ovde prilično u kurcu, muzičari sami po sebi.
|
Muzičari su uvek bili i ostaće lenja bagra

Sve će to Marko ili Janko da sredi u editingu, miksu i masteringu. Na jednom drugom mestu sam pisao o tome kako su ustvari producenti (a i snimatelji) krivi za sve: svi će radije da puste gomilu odsviranih gluposti na HD i da se posle zamlaćuju editovanjem, strečovanjem,
saturisanjem (čisto da ostanem u okviru teme) nego da provedu neko vreme "maltretirajući" muzikante da ne?to odsviraju/otpevaju kako treba.
To je sečenje grane na kojoj se sedi, i potpuno je svejedno da li je seče? ručnom ili motornom testerom.
Pozdrav,
Vasa