@Awacs
tehnika narodu indeed, nisam siguran da sam ranije drugačij mislio. Možda si me jedino skontao da sam pregrub ka ljudima koje mrzi da misle i da sami uče i istražuju stvari, pa da iz toga prozilazi neki elitizam. Što je suštinski, i tačno.
Takođe nisam siguran da je uobičajeno da inženjeri koji stare menjaju stav i postaju apatičniji, ima nekoliko svetlih primera i napolju ljudi koji odlično drže korak sa tehnikom i bogami i dan danas rade vrunske produkcije, na najmodernijoj opremi.
@Znak
Nisam siguran da si dao dobar primer - taj studio u Vrbasu koliko sam ja čuo je bolje opremljen od mojeg studija, a ako se ne varam bivši basista, je diplomac i profesor na BK Akademiji za zvuk. Nije da mi je to neka preporuka, al onda se dovodi u pitanje sledeća stvar - šta je profi studio a šta su kućni uslovi? Radiohead snima u svojim kućnim uslovima, Smashing Pumpkinsi pa čak i Prodigy pola posla završavali po "bedroom"ima.
Moj studio koji je dosta siromašan generalno, nisam siguran da bi nakamario da ima 10k u opremi, a pritom je prilično "partizanskog" enterijera i osnovnih uslova, ja smatram profesionalnim. Zato što od njega živim ja, čak i jedan snimatelj pored mene, i par klinaca koji tu asistiraju po celi dan. Postoje termini, radno vreme, cena po danu rada, rokovi i sve. To mi je primarno životno zanimanje, a sve mimo tog studija (koncerti, tu i tamo neki terenski rad) mi je tezga. Kad radimo nekom materijal, tome smo na mrtvo posvećeni i nema izgovora i blejanja kao sa ovom dečurlijom po BG koja na gajbi bleji, mota sprave, malko snima, malko filozorifa i na kraju to nekako zbudži kad ih smori ekipa koja im je ispraznila frižider, gajbe piva i celu kesu gandže. No, da ne dužim, ispašće reklamiranje.
Što se kinte tiče, 1000 za jedan album u srbiji, bilo kojeg žanra (a ja nikako ne radim samo metal i rok, to se može videti u Promociji radova), je SRAMOTNO malo para. Jer cenim da se normalan posvećen i izaranžiran album ne može valjano i studiozno snimiti za ispod 20 x 8h, niti smixati za manje od 4-8h rada po pesmi (minimum!). dakle negde, okvirno, 2 kalendarska meseca posvećenog skoro svakodnevnog rada. Tako ispada da producent ili ko god već uzima tih 1000e, praktično živi od 500e mesečno. Što je cifra koju je u Beogradu barem, moguće zaraditi na još 100 načina koji ne zahtevaju ni upola veštine, posvećenosti, ulaganja i talenta , koliko je potrebno da se nekom snimi neki normalan materijal. Ne ide mi u glavu da se ljudi sa višegodišnjim iskustvom i rezultatima, plus nekom cifrom uloženom u opremu mogu poistovetiti sa konobarima u boljim kafićima i splavovima, prodavačicama u uspešnijim buticima u centru, pa čak ni prodavcima raznorazne robe i tehnike, koji dobijaju procenat. Tako da, za te novce, jedino je realno ipak zavšriti kod nekog dokonog bogatog klinca koji je roditelje napalio da će da studira zvuk i da mu daju jedno 1000e u opremi, da ima da uči i da radi, i kome ta kinta taman gotivno legne za novi mob, tike, ili kilo skanka.
P.S:
i meni je Diskomer lista jedna od retko relevantnih barem što se domaće produkcije tiče, i mogu vam reći da sam u poslednje vreme sve više prijatno iznenađen, i neretko postiđen kada se nađem na istoj.. Which is a nice