Re: Akademija besplatno za bendove
ne znam zasto su ljudi protiv ovoga. mislim da ovakav potez ne moze da naskodi nikome. Akademija ce dobiti "materijal" na kojem studenti mogu da se prakticno usavrsavaju a sa druge strane bendovi ce takodje steci neki uvid u proces studijskog rada i sta je sve potrebno za dobar snimak (od opreme i sviracke tehnike, pa do kvaliteta pesme i aranzmana). Mislim da je ovo odlican potez jer u krajnjoj liniji doprinosi poboljsanju cele muzicke indrustrije kod nas, stvaranjem okruzenja gde mladi producenti i muzicari zajedno usavrsavaju svoje znanje i to na (po mom misljenju) najbolji nacin, t.j. praktican rad.
A sto se para tice... Podsetio bih da se i jazz muzicari usavrsavaju na jam sessionima koji takodje nisu placeni. to je jedan od bitnih elemenata provere/primene stecenog znanja... a do sada nisam video da se neki od poznatih jazz muzicara zalio da su jam sessioni upropastili ili finansijski degradirali jazz industriju.
Na kraju krajeva, nije isto par termina snimanja na akademiji i jedan ozbiljan rad sa producentom koji podrazumeva malo dugorocniji kreativni angazman istog, od samog rada na pesmama pa do postizanja zvucne estetike snimka gde (kao sto zanmo) igra ulogu i odabir tehnike (koja mikseta, koji mikrofon...)
Mislim da je upravo ovo bitna razlika izmedju snimanja na nekom fakultetu i profesionalnog rada sa nekim producentom... a to naravno kosta!
E sad... pitanje je da li neko zeli da radi ozbiljno ili samo zeli "musteriju" u studiju.