View Single Post
Old 17-07-2010, 10:46 AM   #4
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: URS Saturation ljubitelji :)

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post

Ipak, kako se sve svodi na little bit of this, and little bit of that, pa se rezultat stavljenog plugina po pravilu ne treba mnogo ni cuti, zapravo uopste, malo me smara to tripovanje: stavio sam, ali ga ne cujem, vazno je da je tamo, pa zato vise volim da ukompresujem malo jace sa nekim karakternim pluginom, nego da svugde i po default-u stavljam saturator, iako je i to neki vid vestacke saturacije u samom pluginu...
Koristim McDSP AC kad sam u Pro Tools-u i definitivno je najjaci alat te vrste i naravno, sve je meni to jasno, inace i sve sto koristim koristim suptilno kad miksam muizku koja nije moj zanr (bude to ponekad neki pop/rok, dens, ma svasta...) i sa tim nemam problema. Zanr u kome ja uzivam je gritty east coast hiphop iz sredine 90-ih, gde je sve saturirano, sve je gurano i snimano hot ali to nije prshtanje kakvo bi danas postigli kad bi snimali hot u DAW naravno da ne zelim digitalno izoblicenje, ali kad jurim taj zvuk trudim se da iskoristim postojece alate na najbolji moguci nacin.
Ukljucio sam jedan rar fajl sa tri kratka primera.
Prva dva primera su pesme Gangstarr-a, miksane od strane Eddie Sancho-a i legendarnog DJ Premiera koliko se secam tada na MCI konzoli, i sve je saturirano do zla boga, na ivici neprijatnosti ali opet slatko, ako me razumes
Treci primer u rar-u je delic pesme kojeg sam ja miksao za jednog od clanova Wu Tang Familije kome miksam album, primetices da i tu ima svakakvih "gresaka" i saturacije, ali nema saturacije ko u prethodna dva primera (a nisam ni gadjao da tako zvuci), e o tome pricam, kad zelim da izvucem ekstremnu saturaciju iz necega (konkretno ovde URS, ovo moje je radjeno njime) moram da input guram blizu nule do -3 do -5 dbFS recimo. Dok recimo na (da se ogradim nemam iskustva sa analognim stolovima i tape rekorderima) stolu ili tape rekorderu dovoljno je da gurnemo signal u + 3 4 dbVU i vec cemo da imamo chujno izoblicenje, pa ako uzmemo u obzir da koliko sam video -18dbFS je ekvivalentno 0 dbVU i navodno je vecina pluginova napravljeno da emulira rad u dbVu rezimu, ulaskom sa -18 dbFS pa sve do nekih -10 dbFS u URS saturator se sa 100% drive-om jedva cuje izoblicenje a ja zelim da ga nagazim, i to uradim ulaskom sa nekih -3,4 dbFS u saturator (sto bi kapiram vec bilo mnogo +dbVU) tako da mi ta sva racunica nije jasna Odnosno da li je URS Saturator napravljen da emulira rad u dbVU okruzenju (kao recimo Waves V Comp), ili ga pak treba gurati dok ne dobijes/cujes ono sto zelis.

Nadam se da nisam bio previse konfuzan.

Evo i primera:

http://www.sendspace.com/file/a6q398
Jan is offline   Reply With Quote