Malo je starija tema, ali ajde da dodam nesto:
Ono za dBu si pogresno shvatio -
0dBu=0.775 volti
+4dBu=1.228 volti
-10dBV=0.316 volti
Razlika izmedju dBu i dBv je u optimalnim nivoima;
Na -10 ces imati veci headroom, ali tisi nivo, a na
+4 obrnuto. Kad napucas signal do kraja (dBFS-full scale) svejedno ti je da li si mixao na +4 ili -10, jer digitalna nula je maximum, kad silis signal preko toga, klipujes ga.
I ono za balansirano-nebalansirano si pogresno shvatio:
Ako je nesto -10, ne znaci da je nebalansirano; bitno je koji konektor se koristi, i naravno, sta pise u specifikacijama

, tj da li uredjaj ima balansirani ili nebalansirani I/O.
Sve sto ima XLR ce sigurno da koristi balansiranu konekciju (znaci ne samo kabl, vec celu vezu!) (2 zice za signal + uzemljenje); (i to iz vise razloga). TRS (tip,ring,sleeve) je balansiran ako kroz njega saljes mono signal, a ako saljes stereo signal, ustvari imas 2 nebalansirana mono signala (kao kad ukljucis slusalice u mp3 player ili gde god). A TS (tip,sleeve-standardni gitarski kabl) je nebalansiran.
E sad, sto se konkretnog problema tice, ja sam isto imao taj m-audio ranije, i secam se da kad bi izasla nova verzija drivera, control panel bi se takodje promenio, i onda bi imao neke nove opcije, a neke stare bi nestale. Procackaj po onim tabovima, trebalo bi da negde postoji opcija da menjas izmedju +4 i -10. Stavise, instaliraj stariji driver i vidi kakvih opcija tamo ima.
Ako su ti kablovi ispravni, nema razloga da dobijes izoblicen zvuk u zvucnicima, jedina razlika koju mozes da ocekujes ako povezujes nebalansiranim ili balansiranim kablovima je 6 dB razlike u glasnoci. Nego, nisi rekao koje zvucnike imas, mozda i na njima ima nekih podesavanja...
Kao sto neko rece u prethodnim postovima, balansirani kablovi (i balansirane konekcije), imaju svojih prednosti - odnos signal-sum, i maximalna duzina kabla, ali nebalansirani isto normalno funkcionisu.
Pokusao sam da kazem sto vise stvari u sto manje recenica, pa ako je nesto nejasno - slobodno pitaj, i pokusacu da objasnim bolje.
Puno pozdrava