View Single Post
Old 05-07-2010, 03:13 PM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Do?s & don?ts

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
U ovoj skripti se ne pominje sta je iza 4fg (osim slike) kaze da do fg vladaju rezonance i velika odstupanja od prosecnog pritiska, a preko fg da su rezonance toliko gudte da pritisak postaje konstantan (ne potpuno, ali nema vise tako velikih odstupanja).
Ok.. to je objasnjenje pojava vezanih za Schroederovu frekvenciju...
Quote:
E sad, koliko sam ja upratio iz nekog drugog stiva, samo ne znam odakle, a cini mi se da je iz skole bilo, preko 4 fg je ta akustika kod koje se talasi odbijaju kao zraci, upadni ugao jednak "izlaznom" itd, dakle nije vise talasna nego geometrijska akustika?
AAAA! Povezali su je sa geometrijskom i talasnom OPTIKOM.. otud im termin
To se nekako i moze reci za prostorije... ako gledas samo prostorije... ali ako gledas OBJEKTE (recimo ljudska glava)... onda i njihove dimenzije ucestvuju u proceni koji model radi ("talasni" ili "geometrijski"). Ako su dimenzije manje .. onda je frekvencija iznad koje model postaje geometrijski ... visa.. makar i sobna frekvencija bila niza... tako da za glavu vazi posebna frekvencija... sve ispod toga je talasno... ne geometrijski...

Isto tako ne moze se za sve objekte koristiti geometrijska optika... ako su previse sitni... onda mora talasna... u zavisnosti od talasne duzine primenjene svetlosti... itd..
Quote:
Mislim logicno je, na velikoj udaljenosti od izvora svi sferni talasi postaju ravni (ne postaju nikad potpuno ravni ali zakrivljenje je zanemarljivo), e sad na niskim frekvencijama talasna duzina je 17 metara, pa udaljenost treba da bude velika, dok je za 20 khz duzina 1.7 mm (valjda sam dobro preracunao ) te se takav talas "ispravi" vec posle par centimetara?
Da... i to je najcesci problem u studijskoj akustici... zato sto tesko ljudi shvate da ne moze biti jedinstven pristup za ceo opseg... nego da jedna ista soba zahteva koriscenje SVIH raspolozivih modela... da bi se opisala.. Samo jedan nacin posmatranja i njegova generalizacija obavezno vodi u pogresno tumacenje teorije i time pogresnu primenu, cak smem da mislim da je to fundamentalni uzrok pogresnih projekata audio studija. Prilican je problem imati u glavi princip koji omogucuje posmatranje zvuka i "talasno" i "geometrijski" u isto vreme i okviru jednog te istog, makar i banalnog, projekta...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 05-07-2010 at 03:29 PM.
boggy is offline   Reply With Quote