Quote:
Originally Posted by psionic
Ne znam, majku mu, sad sam gledao ovaj klip sa Robert Babitczem koji govori o masteringu. Ne mogu da ne primetim taj efekat - cak i ne zvuci da je tako originalno radjeno/programirano. Kao da je to taj njegov zvuk, mada nista ne kaze o sidechain kompresiji...?
Npr klasicni dance - noga pa bas, pa noga pa bas... to je ok, tako je programiran ritam, ali ovde se cuje da se sve nekako duckuje...
http://www.eclectro.nl/2008-03-22-ro...over-mastering
|
Mislim da ovaj Babicz koristi previse analogne opreme, i prica o tome kako ne valjaju multiband compressori i limiteri samo da bi bilo sto vise posla za njega

. Kao primer, ova pesma sto se provlaci kroz snimak Robert Babicz - Sin, Gui Boratto je remixovao i bese veci hit. Isto je uradio i Joris Voorn sa njegovom pesmom "Dark Flower". A obojica rade sami svoj mastering i to veoma dobro ako mogu da primetim. Prica covek i o izgledu signala pesme, tj. kako izgleda kao pravougaonik. Tu se donekle slazem, ali opet, kad pogledas novije stvari vodecih producenata u elektronskoj muzici, pravougaonik!
Ja licno stavljam sidechain kompresiju na sve i svasta, obican kompresor na kick, a ponekad na snerove, hetove, i multiband na neki synth koji zelim da nastelujem kako valja. Limiter da ne spominjem

Njega koristim za sidechaining. Bez svega toga, kako bi Englezi (koji treba da se sad vade protiv Slovenaca da bi prosli u osminu finala

) rekli mellow and flat track.
Btw, najbolja recenica u celom snimku je ona gde kaze da prolaze sjajno masterizovane pesme bolje nego muzicki brilijantne sa slabim masteringom, sto je 100% tacna konstatacija.