View Single Post
Old 16-06-2010, 02:56 PM   #3
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Default Re: Studio, oprema, fat zvuk

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Ne, ne proxy...

Pazi:

Kondenzatorska mikrofonska kapsula se sastoji od dve membrane koje oscilovanjem menjaju rastojanje, pa samim tim i kapacitivnost te je razlika napona = zvuk. E sad pazi ovo,neka prica o figure of eight karakteristici:
@Miha & ostali:

Teoretska polutacna ili netacna objasnjenja...!?!?

U krajnjem,kad bas mora ovako,evo sad sam i tamo nasao objasnjenje za americke domacice,citaj sta je "cardioid", jos ispadoh lud...:

http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone#Microphone_polar_patterns

poz'
ok, jasno je meni sta je kardioidni mikrofon (kombinovani mikrofon presionig mikrofona (omni) i gradijentnog mikrofona (osmica)), samo mi taj fazni pojeb nije bas najjasniji sta si time ili ko god hteo da kazes... znam da kod gradijentnih mikrofona (osmica) dolazi do faznog ponistavanja zvukova koji dolaze sa prednje i zadnje strane membrane, posto kod njih zvuk dolazi membrani sa obe strane... al ok razjasnio mi je Arthur da me google zajebava za mono nekompatibilnost sto ja nisam primetio i eto resen problem

jedna stvar mi jos nije jasna, a to je da ako se mikrofon nagne u odnosu na slusaoca stvara se fazni pojeb i zbog toga manjak visokih... ne znam tacno zbog cega? zelim da naucim nesto novo...

kod kondenzatorskih mikforona, postoji jedna membrana koja je sacinjena od 2 obloge kondenzatora (jedna je fiksna i ktuta a druga je pokretna i lagana) ako si na to mislio da tu dolazi do nekih pojeba, ne znam... ja znam da postoji samo jedna membrana...