Quote:
Originally Posted by Arthur
mislim da ti miho ipak malko ne kontaš šta je čovek hteo da kaže i o samoj konstrukciji mikforona. A imaš lepo u svojim skriptama sa VETŠ-a objašnjeno i to i kako ti fazni pojebi upravo utiču i proizvode prostu činjenicu da mikrofoni većih membrana imaju tamniji zvuk po prirodi od onih sa manjim membramana.. šta misliš, zašto su oni DPA i Eearthworksi tako špicasti hm? Ti si se uvatio za mono-nekompatibilnost (koju nije niko pomenuo) a čovek priča svo vreme o boji.
@BigBockie
Ako sam te dobro razumeo, čini mi se je tvoja bojazan ipak neopravdana, jer takva vrsta faznog pojeba ipak utiče samo na određeni deo spektra visokih i to fixni, a ne neki comb filtering koji bi realno napravio problem sa bojom vokala
|
Jeste neopravdana u smislu nekog znacajnijeg izostatka visokih frekvencija, da, (pazi pricamo o najgorem scenariju), ali je steta veca na dinamickom planu pa je najcesce posledica da vokal hoce malo da "tone" u slici,da bezi u drugi plan,bez obzira sto trek "zdravo" izgleda...
U osnovi nije strasno, ali prosto treba ipak biti oprezan, dosta experimentisati sa razlicitim mikrofonima,svi drugacije reaguju, preslusavati, pa tek onda eventualno za ozbiljno primenjivati ovakvu tehniku.
Mozes postavku mikrofona da odradis tako da pevac peva u "vrh" mikrofona, posto gomila, finih tranzijenata i "daha" glasa zavrsi upravo malo ispod usta, a ne u ravni ili iznad...
@Miha & ostali:
Teoretska polutacna ili netacna objasnjenja...!?!?
U krajnjem,kad bas mora ovako,evo sad sam i tamo nasao objasnjenje za americke domacice,citaj sta je "cardioid", jos ispadoh lud...:
http://en.wikipedia.org/wiki/Microphone#Microphone_polar_patterns
poz'