View Single Post
Old 14-06-2010, 04:12 PM   #5
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Studio, oprema, fat zvuk

Quote:
Originally Posted by VladaNS View Post
Big Bockie...
Zasto mislis da imas pravo da na ovakav nacin pitas ko sam i sta sam,dodji pa me licno pitaj.
Govorim samo ono sto iz iskustva (prakse) znam.
Zna se kako radim i kada nekome bas to treba,zovu me.
Izdanja na kojima sam ucestvovao ili radio imaju fonoteke svih relevantnih izdavaca u zemlji, potrazi, a i dalje ucim i to je normalno...
Imao si pregrst svirki i bend?! Awsome!
Nisam lagao. Postavio sam samo pitanje, "ako" - je upitna forma.
Na stranim forumima ljudi prvo citaju forum (ovo sad zbog svih pricam) pa onda pitaju. Tada nesto vec i znaju.
Na ovom forumu sam se uvek trudio da pomognem,cak i najbanalnije stvari i nije mi tesko. Mislim da je zadnji put eventualno stradao neko koje postavio temu "sta je to kompresor?",ali ne verujem da bi i na stranim forumima bili ravnodusni prema tome,ali da, bilo je malo grubo...

I sad, evo da ti odgovorim:

Prvo "usta blizu mikrofona" ne znace obavezno fat sound. Sta vise tako se pre slikaju tihi delovi ,uopste, kad hoces vise daha i grla...
Forica sa naginjanjem ce mozda dovesti do faznog pojeba, pa otuda utisak da ima manje visokih,ali si kasnije u problemu da takav vokal "tone" u sliku...dakle,oprez. Ne kazem da ne treba,ali ovo bas treba dobro znati da bi to radilo kako treba...

Drugo ,jel ovde iko probao da "izvoza" vokal na "regler". Primetio sam da svi krkaju neke krvave kompresije na vokale i 'fala Bogu - eto problema,vokal zguzvan pojela ga matrica... ]
Samo lagana kompresija,limiter samo malikice i posle volume,ruka stalno treba da stoji na vokalu (ili voc.bus) ili klikces automatizaciju. Naravno da se podrazumeva da je prvo uradjen izbor mikrofona i preampa,sto osim tehnicki dobro odradjene matrice predstavlja glavni potencijalni uzrok fat sounda...

Poz'

Last edited by Bockie; 14-06-2010 at 04:32 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote