To da li je quickformat ili fullformat nema apsolutno nikakve veze sa radom samog hard diska. Jedina razlika je u tome što full format upisuje nule preko svakog pojedinačnog sektora i na taj način relativno proveri ima li loših sektora (mada ni to nije 100% pouzdano), dok quickformat samo pregazi bootsector i upiše novi. Meni tvoj problem više liči na neki komunikacijski issue između hard-a i kontrolera. Moj savet ti je da taj hdd detaljno probaš na drugom kompu, sa potpuno drugom pločom, sata kontrolerom i os-om, pa ako i na njemu zajebava - onda je sam HDD sigurno, a ako na njemu radi normalno - onda je neki nesporazum između tog harda i tvog sistema. Uzgred, da li se čuju neke mehaničke anomalije - kliktanje, zujanje ili bilo šta drugo što ukazuje na moguć fizički problem? Još jedna stvar koju možeš da probaš je da uključiš S.M.A.R.T. opciju u BIOS-u i vidiš da li će ona nešto da prijavi. Poslednja stvar je da sa WD sajta skineš WD Diagnostic software koji detaljno ispituje hard disk i nalazi svaku moguću anomaliju, ali traje satima...
http://support.wdc.com/product/downl...id=608&lang=en
Poslednja poslednja opcija je deep freeze (zamrzavanje u zamrzivaču na -20). Evo ja sam baš pre 2 nedelje spasio jedan koji je podivljao na taj način. Zvuči suludo, ali u velikom procentu slučajeva uspeva, ako je mehanički problem.
Anyway good luck.