Quote:
Originally Posted by marcos
imao sam prilike razgovarati (u stvari slušati monolog) jednog vlasnika studija u zg koji mi je objašnavao da mrzi zvuk hard diska!!!!?????
|
Da ne ulazim u egzoticne tripove.
1. Zvuk dobrog mikrofona cuje i gluv i lud.
2. Zvuk dobrog preampa takodje.
3. Zvuk dobrih konvertora, vec ne cuje svako, a i kad cuje, ne mora mu se svideti vrhunski konvertor, rece: nisam ja to tako zamisljao.
4. Zvuk kablova se moze cuti, ali za normalan novac se moze uzeti kvalitet gde je stvar ukusa zvuk koji se jedava cuje, odn. na dobar preamp i mikrofon, svaki solidan kabal ne pravi nikakav problem. Ako je je kratak, besmisleno je o tome uopste i pricati.
5. Zvuk Hard diska cuju Sai Baba i tvoj prducent.
Zato razuman covek kad nesto kupuje, IDE REDOM:
1. dobar preamp, jer ce na njemu i losiji mikrofon raditi solidno, a neki cak odlicno.
2. prvo jedan, a posle jos jedan odlican i 1-2 solidna, a ne preskupa mikrofona. Ja sam pazario tlm 193 i uzecu jos jednog Neumana sa malom membranom, onaj stapic, nije preskupo, moze se preziveti.
3. solidni kablovi.
4. konvertor
Sa tim radis predobro, ako su muzicari pravi, a prostor podnosljiv. Kada steknes sluh koji imaju Mandrak i Sai Baba, onda kupi i snimac, ako nista vise, ono zbog toga sto ce tad biti potpuno bezvredan.
Ako mislis da ces kupiti neki HD i dobiti zvuk, jbg. zaj.b. si se.
Zvuk dolazi od sviraca, pa od prostora, pa od snimatelja, pa od preampa, pa mikrofona i na kraju konvertora i kablova.
Ne postoji nikakav tajni, magicni uredjaj koji daje suprer zvuk za male pare. Al' kupi to, steta je ne uzeti. Imaces: mastan, analogni zvuk, sirok, dubok, velik RMS i sve sto vole mladi.
Quote:
Poanta je da je zvuk toliko subjektivna stvar da svako ima pravo zabrijat kako ga je volja....
|
Nije bas toliko subjektivan.
Quote:
mislim da industrija živi od mitova o "toplini zvuka" itd...
|
Nije mit. Jednostavno ima kvalitetnih uredjaja koji bas lepo rade, a li tkz. "toplina" nesto sto je sasvim sporedno u tom njihovom zvuku, ali ce se svi odmah uhvatiti za to.
Quote:
vjerovatno će bolje raditi ako radi na spravi koja mu pruža subjektivno zadovoljstvo.
|
Sa tim se slazem. Zato sam i rekao, nek' o'ma uzme to. I dozivece produkcijski orgazam. Jedini problem, sta raditi sa tim cudom, kad orgazam prodje?