View Single Post
Old 02-04-2010, 08:33 PM   #50
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Default Re: Alesis monitoring

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Ono 'tvoj sluh' se odnosilo na op?teg čitaoca ove pisanije, pa i na mene. Ali, ako hoće? lično, mo?e biti i lično ; jer sluh dovoljan da se zavr?e muzičke ?kole koje si nabrojao, jeste dobra stvar ; ali mo?e biti itekako nedovoljan za ovaj posao o kojem pi?emo. A to je nepobitna činjenica. Koliko in?enjera - tonaca raznih specijalnosti ima zavr?enu muzičku akademiju? Je li za upis fakulteta audio production usmjerenja, uslov npr. dobra ocjena iz solfeđa ?
Ni?ta od toga! Naravno, dobar sluh se mora imati. Inače, ni?ta od posla. Ali i mnogo vi?e od toga.
Eto, ja nemam niti mali odmor bilo kakve muzičke ?kole, pa znam ?ta znam i koliko znam. Drugim riječima, iza svega je 'nekakav' moj sluh i malko klikera & dara. Ne znam mnogo ; ali ni malo.
No, ja sam svakako nebitan u ovome.
Naučio sam da, bar na ovim na?im ex prostorima treba poslu?ati boggya i jo? neke.
To od srca savjetujem i tebi.
p.s. Daj ovu rečenicu (ako nisi upucen postprodukcija podrazumjeva visekanalno dotjerivanje a mastering se radi sa stereo sourceom koji dalje ide na multiband procesing,) prevedi na na? maternji jezik, jer nemam pojma ?ta se krije iza ovih visokih riječi.

pa kada zavrsis mix materijala saljes ili radis postprodukciju, istrese se svaki kanal posebno,ritam sekcija,instrumenti vokal itd itd,,,, sve posebno i onda se radi tretiranje odvojeno svakog kanala posebno,

a mastering podrazumjeva rad sa gotovim mixom kroz ekvilajzer,kompresor,limiter,maximizer itd,,,,

uglavnom cij je postic slijedece stvari:

1.standard -0,03db
2.sto cisci i konkretniji a glasniji zvuk,sto "napumpaniji"u zavisnosti od vrste muzike a da ne prelazis standard dB
3. itd.itd...

obicno se radi po bandovima odvojeno se tretira low, odvojeno strednje podrucje odvojeni visoke freq,,,

al znas ti to sve kao i ja

Last edited by propellerhead; 02-04-2010 at 08:39 PM.
propellerhead is offline   Reply With Quote