Quote:
Originally Posted by propellerhead
bez alata nema zanata, ako su već inzenjeri napravili filtre na monitorima oni imaju naravno svoju funkciju,da se trebaju gurat čarape vjerovatno bi i stavili par čarapa u paketu sa monitorima,
|
napravili su ih zato sto to "svi" imaju... jedino se nisu mnogo pitali da li to ikome stvarno koristi... (ugradili su ih oni koji realno ne koriste te monitore nego ih konstruisu)... A i dobar je marketniski potez za neupucene.
Mogu se javiti srecni korisnici Mackie HR824 koji su
uspesno iskoristili bass managment (EQ) na tim monitorima... i sredili su odziv u svojoj sobi da vise ne divlja (eq "sredjuje" bass u zavisnosti da li su free standing, uza jedan zid ili u uglu! zamisli!)... bez akustickog tretmana... ima ih nekoliko na Forumu.
Sto se tice "carapa" nisi pazljivo pratio... postoje proizvodjaci (Tannoy na primer) koji ISPORUCUJU sundjeraste cepove koji rade istu funkciju koji radi i carapa... ZATVARAJU CEV!
Quote:
naravno da se ne može štimati napamet akustika, ali zato postoji analyzer sa referentnim mikrofonom koji je relativno jeftin a daje veoma dobru sliku šta se dešava , ja koristim ULTRACURVE PRO 8024 sa referentnim mikrofonom i tačno dobijam sliku gdje treba apsorbirati u ovom slučaju bas
|
Ajmo Jovo nanovo ... sve ispocetka...

Vidim da si "nacitan" sto se interneta tice, ali na zalost to ne radi...
da li si ikada probao da ijednu "rupu" (null, deep) u odzivu sredis sa ULTRACURVE PRO 8024. i da li si uradio merenja nekim programom specijalizovanim za to, pre i pose "tretmana".... ako nisi probaj.
Quote:
a što se tiče ekvilajzera(tj.filtera na zadnjoj strani aktivnih monitora), mislim da je najbitnije da je producent naslušan mnogo mnogo orginalnih cd-ova muzike slične koju mixa i naravno nakon navikavanja se radi,
|
ne znam kakve veze ima ekvilajzer pozadi sa potrebom da je producent "naslusan"
Quote:
danas sam bio kod kolege u studiju koji koristi dynaudio bm6a mk II i čovjek uz isti analyzer je ugodio monitoring, samo sto su kod njega trimer ekvilajzeri na monitorima,
|
Odlicno, svaka mu cast, nemam nista protiv, ali mi iskustvo govori da ne valja takve savete davati na javnim forumima s obzirom na probleme koji se mogu izazvati ako se pogresno koriste. Bolje je koristiti kutije u flat modu, potrositi tri meseca na pozicioniranje monitora te se navikavati se na losu akustiku nego koristiti ekvilajzer koji NE MOZE popraviti odziv zvucnika zbog akustickih problema u sobi,... ma sta dokoni matematicari pricali i nudili kao "resenje" ... ni jedan od siroko dostupnih metoda za akusticku korekciju sobe putem ekvilajzera nije pokazao da njegov izumitelj, prosvetitelj, konstruktor, dizajner, sta god... poseduje ELEMENTARNA znanja o akustici prostorija... vise pokazuje da ima teznju i znanje da
proda ideju koja realno nema osnova da radi (nije ni proveravao)
Quote:
a to što se tiče FLAT-a to se može raditi jedino da odem sad ja u laboratoriju npr. kod Alesisa gdje kalibriraju ove monitore i da tamo mixam na licu mjesta,
|
Ne ... to je gluva soba za merenje zvucnika i u njoj nije prijatno boraviti makar nista ne slusao (paralele su ti pogresne)
Quote:
to je bar moje logicno misljenje
|
Postujem. Samo je pre laicko nego logicko
Akustika nije intiutivna i zdravorazumska "logika"... nego je valja dobro prouciti da bi se mogli donositi bilo kakvi tacni zakljucci, makar i ne bili "logicni"
pozdrav
bogi