Quote:
Originally Posted by djtopa
Probat ću cijeli audio projekt ponovo bez ikakvih pluggina izvući najbolje
|
To je najbolja i najbraza varijanta.
1. Poslusaj sta ti uopste treba od tih kanala. I obrisi kanale koji prave sranje, ima najmanje jedan takav kanal.
2. Od toga sto ti ostane, preslusaj da li sve vreme treba da bas sve svira, obrisi nepotrebno.
3. Od ostatka, preslusaj da li ssve treba da svira uvek istom glasnocom, kad neki kanal svira nesto sto je bitno, drugi se utisa.
4. Posaljes manje vazne kanale na jednu grupu i smanjis sliku sa dobrim eq. Npr Sonny Oxford (nema boljeg native eq, obican eq koji radi, a ne kvari).
5. Insertuj jedan niskopropusni na bas. Ima da se sve cuje jasno.
Dosta. Snimis, pa ponovo snimis pod drugim imenom i onda:
6. Probaj vrlo oprezno po hi/low pass gde treba tako da se ne primeti da je seceno. Seces samo krajnje delove spektra koji se jedva cuju.
7. i mali pik na srednim, ne treba vise od 3 db. Samo jedan na kanalu, svaki u svojoj oktavi, da se slaze sa tonalitetom pesme. Razlicit q na svakom.
8. Limiter + diter u masteringu. Najvise 5 db odseces. 3-4 je dovoljno.
Quote:
Originally Posted by djtopa
Probat ću koji mi i preporučaš i ako znaš neki VSTi za bass dobar i sax?
|
Ja sam za bas uzeo Yamaha RBX 765a, odsvirao i to je to. Bas je nabudzen, velik i sirov, a ne smeta ostalim instrumentima. Sa Cambridge eq sam sekao strmo na oko 25 -40 Hz i 12.5- 15 kHz. I to je dovoljno da izadje.
Sintove ne koristim, ali se secam da je bio jedan vrlo interesantan, mislim da se zvao VST Morfology. Dobar zvuk ima stari Roland JVC 880, ako sam pogodio oznaku. Mozes ga naci dzbe, a ima odlican synt bas, vredi ga uzeti samo zbog tog basa, a ima lepih i interesantnih zvukova za klavijature.
Ako kupis jos i jedan dobar hardverski reverb, to bi bila vrlo ozbiljna produkcija. A i bez reverba je solidno, ne moras davati novac gde ne moras.