View Single Post
Old 17-03-2010, 07:46 PM   #23
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Dali je dobar intro stvar tehnike ili inspiracije?

Quote:
Originally Posted by google View Post
Potpuno suvisna stvar. Ja sam slusao neki uvod od neke pesme koju si okcio, izbrisi taj uvod, zivota ti, bio on plod tvoje tehnike ili iskustva.
Taman posla!
Prvo, to je demo. Drugo, onoj kojoj je rađeno, odn. njenom piscu aran?mana, je obja?njeno da ta dionica pripada bek vokalima u koncertnoj izvedbi (kao ideja).
Dakle, to je najobičnija prezentacija koju će, za par klasa kvalitetniji pisac aran?mana od mene, uobličiti u ono ?to odgovara krajnjem izvođaču.
Kod demoa se mo?emo igrati.
Kod finalnih umjetnina ne.
A ?to se tiče tvog i Anitinog pisanja :
u dana?njoj muzici egzistira i jedan i drugi stav : i konfekcije (ili jo? gore prepisiva?e sa Radio Teherana i sličnih izvora 'nadahnuća') i veoma kvalitetnih radova, koji proističu iz dubokog promi?ljanja i znanja - kako na najbolji način muzičkim sredstvima opisati zadatu temu.
Ipak, ne znači da vrhunski izvorni konfekcionista ne mo?e uraditi vrhunsku kompoziciju, niti da će 'čekalac' inspiracije u naletu nadahnuća komponovati muzičku numeru vijeka.
Ne znam kako drugi stvaraju, ali znam da niko ne radi na isti način i u istim uslovima.
Mogu reći da mi je i dan danas itekako dojmljiv rad Kornelija Kovača - jo? od vremena Index-a, pa preko Čole, Korni grupe, K2, ...
Bilo da se radi o kompoziciji, aran?manu (ovo drugo posebno), live izvođenju, ...
Kod pisanja tekstova kapu dole skidam Maji Perfiljevoj, a pisanju popularne muzike i teksta svakako Zdenku Runjiću (i malko mnogo manje Tončiju Huljiću, ?eljku Joksimoviću, i ostaloj dana?njoj (eliti').
Kako su stvarali, odn. kako stvaraju - ne znam. Gledao sam emisiju u kojoj je Huljić obja?njavao kako on radi : ode u sobu i klefa po pianinu dok ne?to ne iziđe.
Lično svoje tekstove čekam na čeku i uradim za par minuta. Kasnije samo dotjerujem određene riječi, mijenjam im poziciju u stihu, prilagođujem dikciju kasnije napisanoj muzici, (ako ne ?elim odustati od određenih muzičkih rje?enja), i sl.
Muziku uvijek pi?em na urađen tekst, ili najmanje (rijetko) na poznatu skicu teksta.
Ćuj! Ja post'o 'Pro Member'!

Last edited by alfom; 17-03-2010 at 07:49 PM.
alfom is offline   Reply With Quote