Quote:
Originally Posted by google
Potpuno suvisna stvar. Ja sam slusao neki uvod od neke pesme koju si okcio, izbrisi taj uvod, zivota ti, bio on plod tvoje tehnike ili iskustva.
|
Taman posla!
Prvo, to je demo. Drugo, onoj kojoj je rađeno, odn. njenom piscu aran?mana, je obja?njeno da ta dionica pripada bek vokalima u koncertnoj izvedbi (kao ideja).
Dakle, to je najobičnija prezentacija koju će, za par klasa kvalitetniji pisac aran?mana od mene, uobličiti u ono ?to odgovara krajnjem izvođaču.
Kod demoa se mo?emo igrati.
Kod finalnih umjetnina ne.
A ?to se tiče tvog i Anitinog pisanja :
u dana?njoj muzici egzistira i jedan i drugi stav : i konfekcije (ili jo? gore prepisiva?e sa Radio Teherana i sličnih izvora 'nadahnuća') i veoma kvalitetnih radova, koji proističu iz dubokog promi?ljanja i znanja - kako na najbolji način muzičkim sredstvima opisati zadatu temu.
Ipak, ne znači da vrhunski izvorni konfekcionista ne mo?e uraditi vrhunsku kompoziciju, niti da će 'čekalac' inspiracije u naletu nadahnuća komponovati muzičku numeru vijeka.
Ne znam kako drugi stvaraju, ali znam da niko ne radi na isti način i u istim uslovima.
Mogu reći da mi je i dan danas itekako dojmljiv rad Kornelija Kovača - jo? od vremena Index-a, pa preko Čole, Korni grupe, K2, ...
Bilo da se radi o kompoziciji, aran?manu (ovo drugo posebno), live izvođenju, ...
Kod pisanja tekstova kapu dole skidam Maji Perfiljevoj, a pisanju popularne muzike i teksta svakako Zdenku Runjiću (i malko mnogo manje

Tončiju Huljiću, ?eljku Joksimoviću, i ostaloj dana?njoj (eliti').
Kako su stvarali, odn. kako stvaraju - ne znam. Gledao sam emisiju u kojoj je Huljić obja?njavao kako on radi : ode u sobu i klefa po pianinu dok ne?to ne iziđe.
Lično svoje tekstove čekam na čeku i uradim za par minuta. Kasnije samo dotjerujem određene riječi, mijenjam im poziciju u stihu, prilagođujem dikciju kasnije napisanoj muzici, (ako ne ?elim odustati od određenih muzičkih rje?enja), i sl.
Muziku uvijek pi?em na urađen tekst, ili najmanje (rijetko) na poznatu skicu teksta.

Ćuj! Ja post'o 'Pro Member'!