View Single Post
Old 14-03-2010, 10:50 AM   #10
google
Banned

Default Re: Dali je dobar intro stvar tehnike ili inspiracije?

Quote:
Originally Posted by eldar31 View Post
Svi znamo koliko dobar aranžman
On samo omoguci da se cuje to sto treba da se cuje. Los aranzman pokvari pesmu. Dobar arazman je neutralan 100%, omoguci da izadje u prvi plan kad sta treba izadje i da se cuje. To mu je sva svrha.

Quote:
i intro može podići pjesmu kvalitativno
Uvodi su dobri za izbegavati. Uglavnom gomila nedorecene i besmislene gluposti.

Quote:
Ono što mene interesuje, ako su vrli aranžeri s ovog foruma voljni otkriti, da li je dobar piano/gitar/synth intro stvar tehnike ili inspiracije,
Inspiracija ne postoji. Nju su izmislili oni koji nemaju dara. Pisanje muzike je nesto sto:
A) mozes
B) ne mozes

Kada se nesto napise, treba na tom raditi dobro, dugo i krvavo. Niko se ne budi nocu i u trenutcima zanosa pise... To je najgnusnija budalastina, koju svi uzimaju zdravo za gotovo. Nesto poput deda- Mraza, samo je uzrast drugi, bar fizicki.

Quote:
Ako sam u pravu da je to prije svega stvar tehnike,
99% je stvar tehnike. Ali moras imati ideju sta radis, a to mozes ili ne mozes. Ako mozes za par godina rada ces imati svoj stil, nisu ti potreni saveti.

Quote:
nikad nisam dobio zadovoljavajući rezultat, probao varirati note i akord progresiju iz refrena) >>
Kada pocinjes raditi, lozis se na uvode, milion instrumenata, duge pesme i sl. detinjarije. Mislim da sam izbrisao sve "uvode" koje sam pisao, a sad bi me bilo sramota da ih neko cuje. Iako sam bio ponosan na njih...

Imas u mojih par zadnjih postova sta i kako treba/ne treba raditi u aranziranju.

Quote:
Dakle, definitivno pitanje glasi, da li su komponovanje i aranžiranje dva različita kvaliteta, koja mogu, ali češće i ne moraju, biti objedinjena u jednoj ličnosti ?
To je jedan isti kvalitet. Sa tim sto muziku pises odmah, a za aranziranje je potrebno vreme, da shvatis sta cemu sluzi i sta radi, kakvu funkciju ima neki instrument u pesmi, sta mu je uloga. Sve sto se cuje ili ne cuje, ima jakog razloga za to. Prostor u pesmi je vrlo dragocen da bi se bacao na lude stvari, "tepihe", "perkusije", "gudace" i sl. kicericu, za koju ce se uhvatiti svaki amater. Zaboravi na to.

Ja sam sve instrumente pisao kao 1. glas i zvuce sami, ali zajedno je konfuzno i lose. Treba vremena i discipline da se nauci zanat. Drugo, ko ne zna da pise, NIKAD nece biti dobar aranzer. Moze pisati aranzmane, ali blede. Svi ce liciti na svuk sa aranzera na klavijaturi. To nije pos'o.

Quote:
Razlog zasto sam otvorio ovu temu je frustracija činjenicom da nemam problema u trenu da formiram pjesmu melodijski, testualno, ritam i osnovni aranžman, ali sa uvodom se znam mučiti i nedeljama bez uspjeha. kvaliteta, koja mogu, ali češće i ne moraju, biti objedinjena u jednoj ličnosti
Uvod ti ne treba. Ako imas dobru temu, ides u glavu. Ako nemas dobru temu, dzabe su uvodi i sl. sranja, od tog nema leba, a mislim da retko ko ozbiljan to radi, osim u slucajevima kda je to potrebno, npr, kada pevac ode da kaki u sred koncerta i sl.

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Znam da je veoma važan i da mu se mora posvetiti dužna pažnja u cijeloj priči oko aranžmana.
Potpuno suvisna stvar. Ja sam slusao neki uvod od neke pesme koju si okcio, izbrisi taj uvod, zivota ti, bio on plod tvoje tehnike ili iskustva.

Last edited by google; 14-03-2010 at 11:16 AM.
google is offline   Reply With Quote