Quote:
Sto ne premestite temu u pricaonicu?
|
Nije loša ideja...ili napraviti novi thread za nekoliko postova....
Quote:
Gregor, da li uobicajeno da se trazi "uzorak" kako bi pesma zvucala posle mastera, recimo 1 minut ili manje, pa se na osnovu toga opredeli za studio koji ce raditi?
|
Je i nije...ja osobno ne radim samplove , osim ako znam producenta ili band ili je cijeli album u pitanju...za sample moram potrošiti istu količinu vremena.....meni treba najmanje sat za jedan song....pa izračunaj koliko to neplačenog vremena može uzet.....mislim da su moje reference dovoljne.....
Neko vreme sam to radio , dok nisam došao do zaključka da mi oko 30% producenata šalje produkcije koja nemaju nikakav potencial za komercialno izdanje i da žele samo "čuti" kako njihov song posle "pro masteringa" zvuči.
Po mom mišljenju mastering kod večine takvih miksova neče promjenit skoro ništa - ili bolje rečeno neče imati nikakv utjecaj na konačni efekt pjesme.
Večina je več u startu odlučila da neče trošit novac za mastering....ali ako studio nudi samplove for free....pa zašto ne bi malo probali kao to posle zvuči....?
Drugih 30% producenta su več odlučili da če mastering radit sami ili kod nekog poznatog stranog mastering inžinjera/studia ali bih svejedno malo "probali" kako to ja napravim....da bih mogli usporedit rezultate.
Psihologija na ovim prostorima uvijek funkcionira na način da je sve što je "strano" ili uradjeno od "poznatog" studia automatski bolje.....iako im uši i zvučnici govore suprotno........ tako da se opet ne isplati trošit vreme....
A trečih 40% me zna osobno ili su čuli moje radove, ili me je neko preporučio kojem vjeruju - tako da jim ne treba sample . Za tih 40% ču na početku uvijek napraviti i tri različite verzije "masteringa" na jednoj pjesmi ako zažele, sa različitim tehnikama i izborom opreme , da mogu izabrati šta jim je po zvuku estetski najbliže...svako imajo svoj ukus...i ako hočeš biti u tom biznisu dobar moraš pogodit ukus i zvučnu estetiku klienta....
Quote:
2. ja sam isto zainteresovan za mastering, mislim da ce neko nepristrasan bolje uraditi moj miks nego ja, imam uglavnom akusticne pesme. NIJE bitna glasnoca, niti da se sprzi snimak, nego me zanima samo zvuk. Da li se mi mozes preporuciti nekog za master ili miks? Par kanala, uradjeno u ton, osrednji snimak...
|
Ja radim sve stilove muzike i prilično puno multitrack masteringa i mixinga, tako da mi možeš poslati neki mix na mail, pa ču ti napisati šta mislim o originalnoj kvaliteti zvuka i šta se može napravitu u mixu/masteringu....i poslati neke dodatne reference (ako ih imam) sa obzirom na stil muzike.
Druge opciije za koje znam da dobro rade sa sličnom opremom i referencama u Sloveniji su ti Fabrika 13 i Janez krizaj u Studiu Metro..... Sa ostalima na ex yu prostorima zasad nemam nikakvih iskustva....
Pozdrav,
Gregor