Quote:
Originally Posted by Bota
Ok ali ovo je tekst koji govori o frekvenciji odabiranja i nigdje nije uveden pojam "prag odabiranja" koji se kasnije koristi u tekstu.
|
Nigde nije objasnjeno ni sta je frekvencija, ni sta je analogni signal, ni sta su vremenski i amplitudski domen, ni sta je filtar niskih ucestanosti ... ne mogu ja objasniti sve pojmove koji se pojavljuju u procesu digitalizacije u dva teksta po par pasusa, niti je to cilj ovih clanaka.
Koga interesuje sample rate, interesovace ga i bit depth, pa ce otici na taj članak i tamo naci sta je prag odabiranja.
Quote:
S druge strane termin odabiranje se isključivo koristi za diskretizaciju u vremenu (kao što sama riječ kaže signal se "odabira", "odmjerava", "uzorkuje" i sl). Sve su to termini za diskretizaciju u vremenu a za diskretizaciju po amplitudi se koristi termin "kvantovanje".
Pravilno bi bilo reći prag kvantovanja ili još bolje prag odlučivanja ali nikako prag odabiranja jer odabiranje upućuje na vremenski domen.
|
Ok izmenicemo, stavicemo prag odlucivanja
Quote:
U tekstu si pričao o aliasing filtru a sad spominjes konvertore. Kod filtra ne postoji prag odlučivanja. Filtar jednostavno oslabi komponente signala određene frekvencije.
|
U tekstu sam pisao o digitalizaciji signala, preciznije o frekvenciji odabiranja, aliasingu i filtru koji sprecava aliasing, ja mislim da prosecan korisnik moze da razume na kakav se prag misli, a i linkovacu sada tu rec na clanak o kvantizaciji pa nece biti moguca nikakva zabuna.
Quote:
I nema nikakve veze. Otuda i moja opaska da je termin "prag odabiranja" nepodesan.
Ta vrijednost, u cijim granicama se krece nivo signala nakon filtriranja, ne moze se porediti sa nekakvim "pragom odabiranja". Termin prag odabiranja bi mogao dimenziono upucivati na frekvenciju (odabiranja?) ali nikako na nivo signala.
Treba dobro razgraničiti pojmove "odabiranja" tj. odmjeravanja i "kvantovanja". Odmjeravanjem se prosto uzimaju (mjere) vrijednosti signala u nekim konkretnim vremenskim trenucima. Amplituda odmjerenog signala u nekoj tački vremena jednaka je amplitudi analognog signala u toj istoj tački.
Ako sad sad te odmjerke signala (čija vrijednost amplitude može biti bilo koji realan broj) "zaokružimo" na neke konkretne vrijednosti onda dobijamo signal koji je diskretizovan i po amplitudi.
Ovaj proces se naziva kvantovanje i u njemu suštinski nema nikakvog odabiranja.
|
Vidi, sve je to ok sto kazes, ali jednostavno si mogao reci:
preciznije je reci prag odluke nego prag odabiranja, i nije digitalizovan nego diskretizovan signal ...
Malo mi nadobudno izgleda kada radi gresaka semanticke prirode, pocnete sa objasnjenjima necega sto je ja mislim ovde svima jasno, i ne vidim potrebu za time.