View Single Post
Old 15-12-2009, 06:42 PM   #40
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Pomoz'te mi da sastavim studio...

Quote:
Originally Posted by google View Post
Kada sve zvuci, ne moras nista raditi i to je najbolja produkcija. Ako hoces, vrlo malo odseci one delove koji uopste ne trebaju, i pojacaj malo srednji deo spektra na svakom kanalu razlicito, ne vise od 2-3 db.

Onda u masteringu namesti compresor da redukuje ne vise od 2: 1 i da ne radi stalno. Sa Eq pojacas visoke za ne vise od 1.5 db, srednje jos manje, bas oko 1 -2 db. Limiter da sece ne vise od 2-3 db.

Ako je sve napisano i izvedeno kako treba, dobices pesmu - da moze da se slusa.

Sto se vise koriste razna cuda od efekata, to pesma zvuci sve neprirodnije i gore. Do kraja sve nabudzis, a nista ne zvuci, ubijes mu "dusu".

Dakle, glavna stvar je da imas dobro napisanih i solidno snimljenih nekoliko kanala, a sa eq i com. odseces samo najmanje moguce, da se skoro i ne primeti. U masteringu samo malo doteras. To je to.
Decko koji je pitao za savet neka ovo slobodno izuzme, jer nema veze sa zivotom i realnoscu.
Ponavljam, kao i uvek, za sve manje iskusne ili nove clanove foruma, VODITE RACUNA DA SAVETI KOJE DOBIJATE NISU UVEK ISPRAVNI, SVE UZIMAJTE SA REZERVOM I NIPOSTO "ZDRAVO ZA GOTOVO".
Produkcije treba koliko je potrebno da sve zvuci dobro, procesingatakodje, a to "2-3 decibela" ili "ubijanje duse" moze da prica samo neko ko nikada nije nista STVARNO URADIO.
U muzici sve moze, dokle god to dobro zvuci.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote