View Single Post
Old 04-12-2009, 05:16 PM   #8
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Default Re: Cemu sve to sluzi?

Quote:
Originally Posted by Cappo View Post
9 godina sviram klasicnu i akusticnu gitaru, i nikad nisam radio/snimao u studiju. Nedavno mi se pruzila prilika da vidim kako to izgleda, i pomalo sam zbunjen.
Zasto se zvuk ne snima live... tipa u gluvoj sobi muzicari sviraju, mikrofon je povezan sa kompjuterom koji zvuk belezi, i onda to snimljeno bude gotova pesma/demo, nego je sve komplikovano?

Ostao sam vrlo zbunjen nekim stvarima u studiju, pa bih voleo da mi pojasnite njihovu ulogu. Pojacala, predpojacala, ekvilajzeri, procesori, kompresori, plugin-ovi? Cemu to sluzi?
Znam sta je osnovni mix zvuka, ali sta se tacno radi u produkciji, a sta u post-produkciji? Sta je mastering? Meni je sve to vrlo slicno, i kapiram ga kao "sredjivanje" zvuka, ali sta se tacno radi u svakoj od ovih faza?

Mozda je pitanja mnogo, ali bih konacno voleo da naucim o cemu se radi.
Hvala.
Da se ne lazemo, drzi se sviranja i mani se produkcije i svega toga. Izgubices godine i nesto ces skapirati, zeleces da zvuchis kao Satriani ali neces uspeti, a pri tom ces i gitaru zapostaviti i nista nisi uradio. Ovo ti je savet sa najboljom namerom, jer sudeci po pitanjima kreces od minusa (ne od pocetka)... Znam, deluju lepo i sareno ti programi i lepo je to ali...
silicon science is offline   Reply With Quote