Re: Pomoz'te mi da sastavim studio...
Iako malo OT, ja bih se osvrnuo na pitanje utroška novca na monitore. Ne želeći nimalo da budem pristrasan, ja lično, posle 30+ godina slušanja, produciranja i miksanja muzike po raznim studijima, smatram da NIJE POTREBNO imati preskupe monitore, pogotovo ne u nesređenim, ili suviše malim (režija ispod 60m2) prostorima. To može više da šteti nego da koristi. Na kraju krajeva KOME SU NAMENJENI MIKSEVI koje radimo po našim studijima?
Na kolikim, i koliko skupim zvučnicima će korisnici slušati ono čime ih snabdevamo?
Mislim da zaista, ništa bolje (veće, skuplje) od recimo ADAMa A7 nije potrebno za pristojan rad na miksu. Sposobnost monitora da "isporuči" preko 110 Dba, ili da "siđe" do 25-30hz nam ništa ne znači, ukoliko oni koji to slušaju nemaju taj nivo slušanja i te donje frekvence. Važna je po meni prvenstveno definicija, fazna koherentnost i čistota zvuka, kao i relativno čujni niski opsezi koji ne "zamućuju" i ne kasne (vidi pod PMC, prevara broj 1 kod monitora, a skupi su k'o vojni budžet Burkine Faso)
Nedavno sam imao prilike da čujem monitor, koji je ispod 350 eura za par, a prijatno me iznenadio....vidi u Svetogorskoj, naprimer. Takođe sam na jednoj demonstraciji (možda je prostorija loša, mada...) čuo monitore u tzv "Transmission line" tehnologiji, koji su toliko "muljali" i kasnili u basu da nisam mogao da verujem da se to zove MONITOR!!!??? Isti su kao pojačivače (aktivni su, sa pojačalima na leđima) koristili vrhunske pojačivače, a ja tvrdim, da je sve ispod 100 hz na tim zvučnicima prevara, i netačno!
jako je teško izabrati monitor, čak i kada se raspolaže sa ozbiljnim sredstvima za nabavku istog - ajd' sada da se napravim pametan: Uši u korektnoj prostoriji su najbolje merilo, a ne popularnost, "brend" i skupoća...