ako hoces da se bavis time...trebace ti vremena.
Moraces da ovladas Pro Tools do jaja...da naucis sve short cuts! J kad vidim ove klince po sobama okolo, kako im lete ruke po tastaturi - pojede me sram!
Moraces da ovladas snimanje - svega i svacega...
Trebace ti puno maste i ideja da smislis kako da napravis / izdizajniras neki zvuk...ja se uvek zapanjim kad vidim sta foley artist koristi za neke zvukove - nikad mi nebi palo na pamet!!
Pocni da pravis library od svega oko tebe...snimi dedinu kapiju koja skripi, svinje u oboru, liftove..sta god ti dodje pod mikrofon...i slazi u foldere, imenuj (OBAVEZNO).
Mi imamo 6TB library !!! I za svaki film UVEK snimaju foley!!
50-60% je foley, ostalo su efekti iz bibljoteke...
tebace ti software koji lepo i brzo cita bibljoteke zvukove i metadatu...Mi svi ovde koristimo Soundminer
http://www.soundminer.com/SM_Site/Products.html
to je jedan od najboljih programa za to...
Moras mnogo dobro da budes organozova u sessionu.
Da podelis (sto bolje) audio. Na pr...atmosfere, dijalozi, pa onda efekti...ako imas vremena i njih po grupama...(kola, masine, ljudi, itd..)
Super je da svaku grupu bacas na group fader - da kad hoces da smanjis efekte, nemoras da smanjujes svih 30 kanal pojedinacno !!
Treba puno sistematike, jer se lako izgubis i ima mnogo kanala i ako je neuredno sve...onda sve traje duze i ispadne lose na kraju..
Prodji scene sa papirom i olovkom - popisi koje atmosfere i koje zvukove treba da stavis..pogledaj sta imas a sta nemas i onda radi na tome sto nems!
A sto se tice para - kod nas, ne znam! Ovde je isto, kao i u svim drugim poslovima. Ako si dobar - dobre su pare.
Evo za primer..nas covek u Londonu, radio u malo po studijima kod nas, posle odradio 3 godine u ovom studiju gde sam sad ja..ucio zanat i pre par godina je bio jedan (od 10) sound designera na Harry Potter filmu. Od tad radi samo mega poslove! Sad radi Alisu u Zemlji cuda (sa jos 4 druga lika).
Ima svoj Pro Tools HD3 , SVE plugove (svi legalni!!), svoj 5,1 sistem (mali, portabl) i placaju ga ?1800 nedeljno (5 dana, od 9-6) plus ?750 za PT nedeljno...posle 6, placaju prekovremeno, ako ostanu posle 9, onda imaju veceru i taksi kuci, a Subota i Nedelja su po ?350 i ?450 na dan!
Odprilike ?10.000 mesecno, bez overtajma...
Obicno radi po 3-4 meseca (sa ostalima) na jednom filmu ...
ALI...veliko ALI..treba stici do tog nivoa.